Ден след като парламентарната правна комисия прие със сериозно мнозинство идеята на НФСБ депутатите да остават без заплата, ако отсъстват неоправдано от работа, ГЕРБ отложи гласуването й в пленарната зала. 

Промените предвиждат депутатите да не получават и лев от заплатите си и парите за допълнителни разходи, ако пропуснат 3 поредни или общо 5 заседания в месеца. В момента народните представители губят 2/3 от заплатата си, но получават остатъка, дори и да не стъпят в Народното събрание. 

Причината за отлагането на завишаването на санкциите днес бе, че докладът на правната комисия, който е само няколко страници, не бил готов, обясни шефът на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ). 

Против промените в Правилника на Народното събрание са от ДПС. Те ги определиха като атака срещу парламентаризма и противоречащи на Конституцията. Хамид Хамид намекна, че неговата група може да не влезе в залата другата седмица. Според него дебатът в правната комисия може да доведе до предсрочни избори. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче сякаш се усъмни в мотивите на ГЕРБ за отлагане на гласуването.

"Да, вчера подкрепиха и днес най-вероятно мога да кажа, че са получили някакво нареждане, както често става. И ето ви го резултатът", коментира пред Клуб Z Симеонов -  един от вносителите на промените в правилника. 

Самият той бил изненадан от отлагането на точката. И отбеляза, че според него от ДПС са против строгите санкции срещу отсъстващи депутати, защото това ще удари депутата им Делян Пеевски, въпреки че неговите отсъствия са оправдани. 

"Това беше следващият въпрос, който щяхме да повдигнем. Като се започне от дисциплиниране на депутатите, ще се мине през дисциплиниране и на ръководството, което дава съгласие за уважителни причини. Какви са уважителните причини този човек да не стъпва на работа? Нека напусне и влезе следващият", отбеляза Симеонов. 

Какви са уважителните причини депутатите да отсъстват в момента не е публична информация. 

Според ГЕРБ такива промени в правилника не са обсъждани. От партията признаха, че не знаят кога правилникът ще влезе в залата, въпреки че Кирилов заяви, че още днес ще бъде готов с доклада за гласуване. От НФСБ обаче твърдят, че ще настояват поправките да се гласуват още следващата седмица.