Няма по-жалко от това една коалиция във властта да се занимава със себе си. Отдавна вече отношенията между лидерите в съдружието, наречено „Обединени патриоти“, са повече от предсказуеми, скучни и банални. А новият сезон, в който наблюдаваме надпреварата кой да оглави тяхна листа за евровота, вече сме го гледали, но с други актьори. 

Честно казано, властта разврати НФСБ, ВМРО и „Атака“. Опиянени до самозабрава, лидерите на трите формации дотолкова си повярваха, че дори не си говорят помежду си. А в същото време имат най-висок достъп до управленски решения и властови ресурси. Така тримата вдетинени лидери на патриотичните формации стават все по-опасни за политическото здраве на държавата.

Сам юнак на коня

От няколко месеца насам Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров са в трескава надпревара за това кой ще оглави евролистата им, ако въобще има обща такава. Социологически прогнози дават един мандат (с много малка вероятност да спечелят две места) в бъдещия Европейски парламент. 
Първо Волен Сидеров, който тайно мечтае повече за руската Дума, отколкото за място в европарламента, се самономинира, след кратка политическа афера със сегашния евродепутат Николай Бареков. Преди дни сдружението „Българска домашна ракия“ и още три бизнес организации поискаха Валери Симеонов за водач на листата. По-рано партията на Красимир Каракачанов настоя водаческото място да се определи с вътрешни избори. Тримата лидери пробваха и да се срещнат в рамките на коалиционния съвет. Това нещо обаче се провали, защото ВМРО се опитали да „продадат“ кандидатурата на новия консерватор Петър Москов. 

Развитие в застой

Миналата седмица ВМРО обявиха първо, че ще явяват самостоятелно и издигнаха кандидатурата на сегашния евродепутат Ангел Джамбазки. След това обаче от едно телевизионно студио Красимир Каракачанов призова за общо явяване на трите патриотични формации. По същото време, но в друг „телевизор“, Волен Сидеров, който явно не е гледал изявата на колегата си, обвини ВМРО в разкол.

„ВМРО тръгна да разцепва коалицията“, обяви лидерът на „Атака“.

За тези близо две години, в които ВМРО, НФСБ и „Атака“ са във властта, тримата им лидери никога не са водели разговори за политика или решаване на обществено значими проблеми. Напротив, „Обединените патриоти“ се отличиха за това време с едни от най-знаковите лобистки усилия в 44-то Народно събрание, обслужвайки „редник Цеко“ и „редник Киро“ (определенията бяха дадени лично от Сидеров и Симеонов).  

Заедно с това обаче бившият вицепремиер Валери Симеонов се изпокара с всичко и всички, а изказването му за „кресливите майки“ стана емблема на арогантното му поведение. Волен Сидеров, ако не думка на барабани или реди картини в новите си галерии, хората му ще организират гюрултия я пред НАТФИЗ, я пред някоя телевизия. За представителите на ВМРО, ако не е за „циганите“ или „Македония“, друга тема за тях не съществува.       

Слаби патриоти, силно ДПС

Разпадът в патриотичното обединение се превръща във все по-голяма тежест и за ГЕРБ. Волен Сидеров с гордост заявява как националистите изместили ДПС – от трета политическа сила в парламента, партията на Ахмед Доган станала четвърта. „Борисов ще изкара най-накрая един мандат докрай и ние ще бъдем гарант за това“, не спира да призовава Сидеров.

В същото време обаче е видимо, че ГЕРБ все повече разчита на ДПС в задкулисните маневри на плаващите мнозинства в парламента. Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ дори внасят общи законопроекти. А тримата патриотични тенори, унесени в собствените си арии, удобно си затварят очите пред все по-голямата зависимост на партията на Бойко Борисов от движението на Доган. И така с бодра крачка „Обединените патриоти“ са поели по пътя, който ще ги отведе до мястото, където вече „зимуват“ водачите на някогашния „Реформаторски блок“.