САЩ да върнат ядрения си арсенал у дома и да премахнат създадената за него инфраструктура в Европа. Това поиска днес руският министър-председател Дмитрий Медведев, предаде ТАСС.

"Ще бъде по-спокойно за всички, когато всички американски ядрени въоръжения се върнат на територията на САЩ, а инфраструктурата в Европа, която позволява да се пазят, обслужват и бързо да се разгръщат тези въоръжения, бъде ликвидирана", каза Медведев в цитирано от агенцията интервю за люксембургския всекидневник "Люксембургер ворт" в навечерието на посещение във Великото херцогство, закъдето той замина от София.

Руският премиер уточни, че призивът му се отнася и до ученията, свързани с подготовката за използване на ядрено оръжие, които страните на НАТО провеждат редовно, предаде още ТАСС. 

"Нищо освен ненужно вълнение, преди всичко в самите страни на НАТО, не добавят тези учения", каза Медведев.

Той за пореден път обвини САЩ, че те, а не страната му, са решили да се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

"Именно затова президентът на Русия (Владимир Путин - б.р.) като огледален отговор подписа указ за прекратяване на изпълнението на ДРСМО до отстраняването от САЩ на допуснатите от тях нарушения на техните задължения", каза Медведев.

В друга част от интервюто си Медведев поиска от Европа да уважава чуждите традиции и да не налага на другите страни своите стандарти, пиша ТАСС.

"Що се отнася до системата на ценностите, тя се създава у хората десетилетия, дори векове, и не точно по указание отгоре и не по сигнал от средствата за масова информация", каза руският премиер. "Безусловно всеки човек сам избира своя път и пристрастия, в личните, интимните въпроси да се месиш е недопустимо, да надзъртаме осъдително в нечия спалня ние нямаме намерение, но и да пропагандираме това, което влиза в разрез с убежденията на мнозинството от хората в Русия, също нямаме намерение. Европа в този план има една история, ние - друга. Трябва да уажаваш чуждите традиции, а не да налагаш твоите стандарти на други държави."

ТАСС отбелязва, че този коментар е по повод на т.нар. постхристиянски ценности на съвременна Европа (агенцията не уточнява какви са те - б.р.), които "принципно се различават от традиционните ценности на руснаците".

Агенцията посочва, че Медведев се е срещнал днес с председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и е положил венец пред Паметника на руския император Александър II ("Цар Освободител") пред българския парламент.