Въпреки че Цветан Василев в късния следобед днес още не бе изпратил обещаните мерки за спасяване на КТБ в БНБ, Комитетът за защита на финансовата и банковата стабилност в България, който брани интересите на  клиентите на затворената банка, поиска да се запознае с предложенията на банкера.

Вложителите изпратиха отворено писмо до управителя на централната банка Иван Искров и до главния прокурор Сотир Цацаров, в което настояват да бъде оповестен публично планът за оздравяване на КТБ.

Публикуваме го в пълния му текст:

"Днес - 10 септември 2014 г. разбрахме, че до края на работния ден в БНБ ще постъпи предложение от мажоритарния собственик на КТБ г-н Цветан Василев за оздравяване и отваряне на поставената под особен надзор банка.

Настояваме категорично планът за оздравяване на КТБ да бъде оповестен публично и всички стъпки по неговото изпълнение да бъдат напълно прозрачни, да стават пред погледа на обществото. БНБ трябва да спре най-после подозрителното си мълчание и да изпълни законовите си задължения към КТБ. Предупреждаваме, че Вашето бездействие, което продължава вече близо три месеца, е предпоставка за ескалиране на голямо напрежение в обществото.

Ако е вярно, че банката е раздала близо 3,5 милиарда лева кредити на фирми, свързани с г-н Цветан Василев, ние, десетките клиенти на КТБ, искаме да знаем как г-н Цветан Василев ще покрие липсата на тези пари? Как точно ще стане погасяването на тези кредити?

Ние също така настояваме да кажете по каква причина докладът на одиторите ще бъде забавен чак до 20 октомври 2014 г., след като на 21 септември 2014г. изтича удълженият срок за особен надзор и Вие сте длъжни на тази дата да оповестите какво е състоянието на КТБ. Какво правят назначените от Вас квестори, които по неофициална информация получават възнаграждение от общо 1,6 милиона лева? Не трябва ли на 21 септември тези толкова скъпо платени, направо "позлатени" Ваши подчинени да са свършили работата си и да са готови с доклад? Настояваме да го оповестите незабавно!

Всеки загубен ден намалява шансовете за оздравяване и отваряне на КТБ, затова няма да Ви чакаме до 20 октомври да ни залъгвате, че чакате доклад от одиторите. Отново Ви предупреждаваме, че Вашето бездействие граничи с престъпление!

Обръщаме се за съдействие и към Главната прокуратура, за да може пред обществото да бъде осигурена пълна прозрачност на плана на г-н Цветан Василев за спасяване на КТБ.