Задълженията на Главно мюфтийство от над 8 млн. лв., които управлението се кани да опрости, не са от осигуровки и заплати, а са за вземания държавата от спечелени от нея дела за вакъфски имоти. Това обясни пред БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Симеонов припомни, че мюфтийството всяка година получава по 2 млн. лв. от Турция за заплати на имамите. Той обясни, че мюфтийството е имало претенции към 1500 имота, които са собственост на държавата. И изтъкна, че това е според споразумение между България и Турция от 1909 г., след като страната ни е обявила независимост през 1908 г. С това споразумение Турция ги прехвърля на България.

"Всички претенции към тези 1500 имота бяха отхвърлени. Но когато водиш дела, имаш да плащаш разноски. Само от тези дела мюфтийството дължи над 5 млн. лв. Тези 5 млн. лв. държавата трябва да ги получи", категоричен бе Симеонов.

И допълни, че след съдебните решения НАП започва 140 дела и ги печели, след което тръгва да извършва описване и ипотекиране. Симеонов съобщи, че например имот в центъра на Банкя е продаден за 900 хил. лв.. Тези пари са прехвърлени на съдия изпълнител, но от доста време той не ги превежда по сметките на НАП.

"Изчаква се решението на НС, за да бъдат опростени", коментира лидерът на НФСБ.

Според него главното мюфтийство има достатъчно имоти, за да си плати дълговете, а главният мюфтия Мустафа Хаджи лъже, когато твърди обратното.

"700 хил. дка има мюфтийството, които дава под аренда. БПЦ има 1 млн. дка", каза Симеонов.

Според него обаче имотите на мюфтийството се дават за 2-3 лв. на декар на активисти на ДПС, при положение, че в Добруджа арендите вървят по 70-80 лв. на декар. Мюфтийството имало и 4500 градски имота, които са печеливши, но се укриват данъци.

Според Симеонов мюфтийството умишлено разпределя приходите по своите регионални звена, защото ако влязат в сметката в София, съдия изпълнителят ще ги прибере. Дори субсидията от 400 хил лв., която "българската толерантна държава" дава всяка година, отивала в сметката на мюфтийството в Добрич.

"И сега нов закон и изведнъж решаваме да им опростим. Позор за българската държава", заяви Симеонов.

И допълни:

"Разбирайте, че сделката е между Борисов и Доган."

Симеонов е обиден на Бойко Борисов, който в събота на мероприятие на ГЕРБ казал, че "лесно било да дърпаш бабички по границата, а не здрави мюсюлмани". Така Борисов напомнил за акцията на "Обединени патриоти" за блокиране на ГКПП-тата с Турция в деня на последните парламентарни избори. Тогава се появиха кадри как Симеонов влиза в пререкание с възрастна жена.

Според Симеонов обаче тогава са били спрени няколко автобуса с избиратели. 

"Естествено, че един млад здрав човек, който има ресторант на Босфора, няма да зареже бизнеса си, за да гласува в България. Поради някакви особености на турския етнос те обикновено бутат жените и децата напред, така беше и по време на Възродителния процес. Имаше някъде към 50 рейса, които бяха изсипали тези, които караха. Ние бяхме блокирали рейсовете, те тръгнаха пеша да минават. Съвсем толерантно я помолих (възрастната жена - б.р.) да се върне, не можех да гарантирам нейната сигурност", обясни Симеонов.

Според него благодарение на тази акция на "патриотите" сега в парламента няма втора турска партия, а именно ДОСТ.

"Всички, които се смеят, тогава щяха да реват - имаме две турски партии като в Албания", смята Симеонов.