Ако британската премиерка Тереза Мей поиска отсрочка за напускането на ЕС преди 21 март, Европейският съвет ще оцени причините и полезността от подобна стъпка. Лондон ще трябва да представи ясен план, за да може да бъде взето информирано решение.

Така главният преговарящ на ЕС за „Брекзит“ Мишел Барние обясни условията, при които Съветът би утвърдил молба за удължаване на срока за излизането на Обединеното кралство. Този план според него трябва да дава отговори на следните въпроси:

• Дали отсрочката ще допринесе за утвърждаване на постигнатото споразумение с Лондон;

• Дали Великобритания иска да бъде допълнена договорената рамка за бъдещите отношения;

• Какви други цели се преследват и как ЕС би бил сигурен, че след изтичането на допълнителния срок обстановката няма да бъде същата, каквато е днес.

Отсрочването на „Брекзит“ удължава несигурността и увеличава икономическата и политическата цена, смята Барние. И изтъкна, че ако Великобритания иска да напусне при договорени условия, постигнатото споразумение е единствената възможност за това.

„Всички трябва да се подготвят за раздяла без споразумение. ЕС е готов, нерешени засега остават само въпросите за визите за британските граждани и за бюджета на Общността“, допълни преговарящият.

По-рано днес Ройтерс цитира високопоставени дипломати от ЕС, според които държавните и правителствените ръководители на страните членки може да не вземат на срещата си в четвъртък и петък в Брюксел окончателно решение дали "Брекзит" да бъде отложен.

Те уточниха, че по-нататъшното развитие ще зависи от това какво ще поиска от тях Тереза Мей.

Вчера председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу каза, че споразумението за Брекзит не може да бъде подложено ново гласуване, ако в него не бъдат внесени съществени промени. Така той изглежда попари надеждите на Мей да успее да прокара договорената от нея сделка в долната камара на британския парламент от трети опит.

Миналата седмица, отчитайки, че споразумението не е ратифицирано, Камарата на общините призова британската премиерка да отложи Брекзит, който е планиран за 29 март.

Евентуалното забавяне на излизането на Великобритания от ЕС обаче трябва да бъде одобрено единодушно от всички останали 27 страни членки на съюза и до днес предстоящата среща на високо равнище в Брюксел изглеждаше подходящият момент да бъде направено това.

"Срещата на върха няма да вземе окончателно решение, а само ще обсъди политическите параметри и условия. Мей ще спечели още няколко дни. Ще вземем решението следващата седмица чрез писмена процедура", каза дипломат, пожелал анонимност.

По-рано днес източници от Брюксел заявиха, че Великобритания ще може да поиска отлагане на излизането си от съюза дори след срещата на върха на 21 и 22 март. Не е необходимо лидерите на останалите 27 страни от ЕС да се съберат, за да одобрят едно такова искане, като е възможно това да стане с писмена процедура, уточниха те.