Американците не бива да се заблужават от "сталиниските тактики", които използва Белия дом в опита да подкопае изследванията на учени в областта на климата. 

Администрацията на Тръмп вече премахна ключова информация за климатичните промени от правителствените сайтове, заглуши съпротивителните призиви в правителството и се опита да прекрати финансирането на програми, които целят задържането на глобалното затопляне.

Сега твърди противници на политиката за ограничаване на климатичните промени, които са приближени до правителството, организират петиция в подкрепа за създаването експертна група, която ще предлага алтернативни теории за наличието на глобално затопляне. 

Тя ще се състои от учени, които не приемат огромното количество доказателства в ползва на твърдението, че въглеродният диоксид и останалите парникови газове в атмосферата са отговорни за климатичните промени.

Очаква се към петицията да се присъедини Майрън Ебел от "Института за конкурентни предприятия" (Competitive Enterprise Institute), лобистка организация на фанатици на тема "свободен пазар", която е прочута с отказа си да приеме климатични промени.

Тя не разкрива източниците си на финансиране, но се знае, че е получавала средства от "ЕкзонМобил" и организации на братята Кок - консервативни либертариански милиардери.

Ебел, който няма никаква експертиза в науката за климата, както и в която и да е друга, бе член на преходния екип на Тръмп в края на 2016 г. Тогава Ебел принуди "Американска агенция за опазване на околната среда" да отслаби мерките за ограничаване на замърсяването на компаниите.

Създаването на новата експертна група, съставена от скептици на глобалното затопляне, и мобилизирането на нейни поддръжници, които да я снабдят с булото на легитимността, напомнят на кампанията на Сталин за осъждане на работата на генетици, които се противопоставяха на псевдонаучните теории на Трофим Лисенко.

Лисенко погрешно вярваше, че придобитите черти могат да бъдат пренесени от родителите към потомството. Сталин възприе "лисенкоизма" за основната политиката на СССР в областта на селското стопанство, като същевременно започна да преследва критиците сред учените.

Трофим Лисенко (отляво) говори в Кремъл през 1935 г. Снимка: Уикипедия

"Климатичният лисенкоизъм" на Белия дом е ръководен от Уилям Хапър, пенсиониран професор от "Университета на Принстън", който бе нает от "Американския съвет по национална сигурност" през септември 2018 г. като заместник-помощник към президента и старши директор на новите технологии.

Според данни на множество медии професор Хапър и колегите му пропагандисти ще атакуват доклада "Четвърта националнa климатичнa равносметка". Той бе публикуван от водещи изследователи на САЩ през миналия ноември.

"Ефектите от климатичните изменения вече са усещани от общностите из цялата страна", заключиха експертите в изследването.

Въпреки че докладът бе подложен на взискателен преглед от учени на американската "Национална академия на науките", той бе отхвърлен от Тръмп.

"Не му вярвам", заяви президентът пред журналисти.

Професор Хапър, който не е публикувал статии за климатичните промени в признато научно списание, е приветстван в продължeние на много години от скептиците на глобалното затопляне из целия свят.

Той е бивш сътрудник на "Института Джордж С. Маршал", който е финансиран от "ЕкзонМобил" и други големи компании, за да разпространява съмнения относно ефекта на изкопаемите горива върху климатичните промени. Организацията бе закрита през 2015 г. и бе заменена от "СО2 Коалиция", като един от учредителите ѝ е професор Хапър.

Уебсайтът на "Коалицията" представя множество неверни и подвеждащи твърдения като:

"Данните на правителствени и неправителствени източници потвърждават, че екстремните климатични събития в последните години не се случват по-често и с по-голям интензитет".

През 2013 г. междуправителствена експертна група публикува "Пети доклад за равносметка" и заключи, че "промените в много екстремни климатични събития се наблюдават от около 1950 г." 

Наскоро бе разпространена информация, че сред финансистите на "Коалицията" са консервативни групи като "Фонданцията на семейство Мърсър" и "Фондацията на Сара Скайф", които отдавна се противопоставят на мерките за задържане на климатичните промени.

През юли 2014 г. професор Хапър бе силно критикуван, след като сподели в интервю за американската телевизия "Си Ен Би Си", че "демонизацията на въглеродния диоксид е също като демонизацията на бедните евреи по времето на Хитлер. Въглеродният диоксид, всъщност, е от полза за света, също като евреите".

По-късно "Грийнпийс" публикува мейли на Хапър, в които той предлага да напише доклади против наличието на климатичните промени, като в замяна очаква "СО2 Коалиция" да получи пари.

Американците не бива да позволяват да бъдат лъгани от "лисенкоизма" на администрацията на Тръмп и трябва да се доверят на откритията на изследователите в областта на климата, които поставят интереса на обществото над политическата идеология.

 

Майкъл Ман е професор по климатология, учил в Йейл, Бъркли, и Калифорния, в момента преподаващ в Пенсилвания.