До изборите за Европейски парламент остават около два месеца, а основните опоненти в тях ГЕРБ и БСП вече са почти готови с листите си. В управляващата партия, където вътрешна опозиция на практика няма, дадоха заявка, че ще е съобщят имената на 31 март, тази неделя. От левицата трябваше да подредят окончателно местата от 2 до 17 на 7 април, но вероятно заседанието ще бъде отложено със седмица. Така или иначе кандидатите за мандат в ЕП вече се спрягат из кулоарите на властта.

По-голямата част от избираемите места в ГЕРБ, без изненади, са отредени за сегашните представители на ГЕРБ в Брюксел (и Страсбург). В БСП пък продължава битката за включването или не на лидера на ПЕС Сергей Станишев в листата.

Очаква се водач на листата на ГЕРБ да е сегашният еврокомисар с ресор цифрова икономика Мария Габриел. Покрай сагата с апартамента на зам.-председателя Цветан Цветанов се появи слух, че тази номинация ще бъде свалена и заменена с "биткаджия", който да може да влезе в тона на избраната за водач на листата на БСП Елена Йончева - вицепремиера Томислав Дончев. Но депутати от ГЕРБ отричат такава възможна рокада. Мотивът: обраната Габриел, която ще говори за Европа, дигитализация и пр., няма как да сбърка с публичните си изяви за разлика от бившата журналистка. Засега от ГЕРБ не са се отказали от намерението си да номинират отново Габриел за комисар, като комисарите се посочват след вота за ЕП.    

Ева Майдел, Андрей Ковачев и Андрей Новаков са сегашните евродепутати на ГЕРБ, за които също се смята, че ще попаднат на избираемите места, въпреки че Новаков събрал черни точки заради прибързаните си изказвания, че България е успяла да се пребори с т.нар. "пакет Макрон".

Изпада Владимир Уручев, като самият той е поискал да не бъде номиниран за нов мандат. Засега неясна остава съдбата на Емил Радев, но представители на ГЕРБ допускат, че ще намери място в листата. Анонимен с дейността си в ЕП остана Асим Адемов, който вероятно също щял да отпадне. След като освободи поста като министър на българското председателство на ЕС и се върна в парламента като редови депутат, за място в ЕП се спряга и Лиляна Павлова.

Далеч по-интересни, както винаги, са процесите в левицата. Преди ден лидерът на партията Корнелия Нинова, която е в нескрит конфликт с президента на партията майка на БСП в Европа - ПЕС Сергей Станишев, публично заяви, че той няма място в листата. Но все пак "демократично" се застрахова, че решението ще е на Националния съвет на партията. Същият този пленум избра на драматично заседание преди седмица Елена Йончева за водач. Тя поведе пред Станишев с 20 гласа.

Самият лидер на ПЕС предложи да се избере водаческа двойка - т.е. той и Йончева да заемат първите две места, което ръководството на партията категорично не възприе като идея. След загубата от бившята си половинка в живота Станишев и сподвижниците му - т.нар. вътрешна опозиция - заговориха за нагласен избор. 20 души от Националния съвет били на пряко подчинение на лидера Нинова като техен работодател на "Позитано" 20.

Социалисти споделят, че Станишев може да разчита на пленума на 75 гласа и това е таванът му. Очаква се Изпълнителното бюро на партията да предложи вариант на листа, в която Станишев не е включен, но по време на обсъждането на пленума всеки може да прави предложения за конкретно лице и място в листата, като всяко предложение се гласува поотделно. 

Имало вариант и на Станишев да бъде предложено шестото или седмото място като форма на натиск от страна на ръководството - да бъде поставен пред избор да се оттегли сам, или да се бори на тази непрестижна за бивш председател на БСП и президент на ПЕС позиция.

В момента Нинова провеждала консултации с актива, като другата седмица се очаква да вика един по един и депутатите на БСП, за да чуе мнението им.

Битка се очертава и за второто място в листата. Тя е между зам.-председателя на БСП Деница Златева и депутата Румен Гечев. Гечев е харесван дори от лагера на Станишев.

На избираеми позиции се очаква да са още: сегашният евродепутат Петър Курумбашев и депутатът Иво Христов. Нинова харесвала и съдия Александър Корнезов, син на Любен Корнезов с мотива, че иска в листата да има и експертна фигура. Корнезов бе предложен от правителството и стана съдия в Съда на ЕС в Люксембург и засега не е давал съгласие за номиниране в листата на левицата.

Първоначално БСП трябваше да подреди листите на 7 април, но вероятно заседанието ще бъде отложено за 14-и, като социалисти предполагат, че се прави с цел максимално опъване на неврите на Станишев.