Дамян ми беше съученик в началното училище. Голям побойник. Родителите му идваха на среща с класната през седмица. В трети клас обаче, когато за пореден път се появиха в училище, не очакваха, че идват не за да оправдават сина си, който пак е написал някоя "глупост" на дъската или си е събул дънките в час, а за да получат извинение от родителите на Милена. Защо? Защото в голямото междучасие Милена беше целунала Дамян.

Той нямаше нищо против, но не искаше останалите да го подиграват, че има гадже. На този етап от живота му това би ограничило свободата му. Спомням си случката, защото баща му направи сцена в коридора, като обясняваше на класната, че ако Дамян беше целунал Милена, щеше да има много по-сериозно наказание и учителката - както винаги, застава на страната на момичетата.

До седми клас Дамян беше раздал повече целувки, отколкото всички момичета в класа, взети заедно, но никой не разбра дали е бил наказван. Освен може би от нечий баща, но във времето извън часовете.

Милена отнесе много подигравки, защото не се беше държала като дама. Как така тя ще целува момче? Класната реши да отдели цял учебен час, за да ни обясни, че целувки не се раздват ей така, на което някой реагира с: „Още тази събота ще го обясня на баба.”

И както беше полезно да разберем, че ни е нужно съгласие, преди да навлезем в нечие лично пространство, така и не разбрахме какво искаше да каже бащата на Дамян в коридора, че ако синът му беше целунал момиче, щеше да е много по-сериозно.

Доста години след началното училище виждам как друг раздавач на удари е нокаутиран от една целувка. Но за разлика от Дамян той имаше глупостта да я даде, а не „щастието” да я получи.

Кубрат Пулев целуна репортерката Дженифър Равало-Джени Суши и сега може да се изправи пред дело за сексуален тормоз. Дали ако ролите бяха разменени и спортистка беше целунала репортер, щеше да има същия отзвук? Съмнявам се, особено ако двамата бяха учили при моята класна.

„Ако ме целуне жена, ще възразя само ако е много грозна - казва един познат. - Иначе защо ще го правя? Ще покаже, че съм вървежен.”

Дотук добре, двойните стандарти са реалност, с която сме възпитани и които трудно ще превъзмогнем. Мъжете, които раздават или получават много целувки, са „вървежни,” а жените... определението за тях не е толкова „ласкаво”.

Целувката според някои не е и толкова "голяма работа", но каквато и да е, важното е, че трябва да става по взаимно съгласие. Защото, ако днес това не е нищо сериозно, утре като маловажно ще се определи и къде си слагаш ръката, когато пътуваш с градския транспорт. Искаме да го признаем или не, важно е и през територията на коя страна минава този транспорт. В САЩ „контролата“ е по-различна.

Вярно е, че в трети клас Милена не беше наказана. Не знам дали само защото е момиче, но родителите ѝ дойдоха да се извинят, защото без значение от пола на детето им, то беше нарушило нечия свобода. Последици имаше.

А Пулев не е в трети клас. Знае на чий ринг играе. Знае и правилата на играта. Съмнителният морал на човека отсреща не може да е определящ фактор, защото на първо място идва твоят собствен. Преди да излезеш срещу някого, подготвяш себе си. Не носиш отговорност за ударите под кръста, които ще получиш, но имаш цялата вина за тези, които ще нанесеш. В трети клас нито Милена, нито Дамян знаеха добре какво е спортсменство и въпреки това никой от двамата не започна да говори срещу другия.

Европейски шампион по бокс обаче трябва да знае какво е феърплей и че достойнството на противника е важно точно толкова, колкото и самата победа. Това, че бе разпространено видео, което злепоставя Суши, няма да помогне на Пулев. Когато сгрешиш, признай си вината. Вече не сме в училище.

Да, Суши може и да не е изглеждала душевно разтърсена от станалото, и да, може някой да ѝ е подшушнал, че има начин да спечели доста пари. Може да е правила и по-неприлични неща на купона след целувката, въпросът е всичко да се случва по желание. Когато не е така, има наказание – от забележка пред родителите до десетки хиляди в съдебната зала.

Понякога целувката може да нанесе по-сигурен нокаут от удара. А най-много боли, когато си го нанесеш сам, а не противникът.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".