Нов протест "срещу незаконното строителство, корупцията и безсилието на администрацията да се справи с елементарни проблеми" организират в сряда от Инициативен комитет "Лозенец".

Повод за гражданското недоволство е продължаващото изграждане на небостъргача "Златен век". Оттам поискаха и оставките на ръководството на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) в лицето на началника й арх. Иван Несторов, както и на заместник-министъра в Министерство на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Сградата е собственост на "Артекс", добила популярност като "фирмата на властта". По проект ще бъдат издигнати 34 етажа, 17 от които вече са построени. От години обаче гражданите, обединени в комитета, настояват, че строителното разрешително е изтекло, не е подновено и в момента се строи незаконно. Темата отново стана актуална, след като стана известно, че "Артекс" е давала апартаменти на занижени цени на хора от властта, в т.ч. на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-министри от ГЕРБ и др. 

Столична община прехвърли отговорността за казуса на ДНСК, а строителният надзор го върна обратно към общината и обяви накрая, че се чака съдебното решение по делото, заведено от Инициативния комитет. Строителният контрол откри нарушения при последната си проверка миналата седмица, но не и по отношение на разрешението за строеж. 

Несторов потвърди думите на главния архитект на София Здравко Здравков, че едногодишният срок за право на строеж с всички удължавания е до ноември 2018 година и не е продължавано. Но и допълни: "има практика на ВАС за подобни казуси, където съдът се е произнесъл, че с всяко допълване на разрешението за строеж, автоматично се удължава и срокът на разрешението на строеж".

Под "последно допълване" Несторов има предвид заповед на главния архитект на София от август 2018 година. Тя засяга "съществено изменение в инвестиционния проект" - най-вече по отношение на балконите, преработката по отношение на застроената площ и др., става ясно от заповедта, публикувана на сайта на Направление "Архитектура и благоустройство" на Столичната община (СО).

Според СО въпросните заповеди засяга само инвестиционния проект, но не и разрешителните за строеж.

Според Воислав Тодоров от ИК главният архитект е признал, а след него и косвено ДНСК - че разрешителното за строеж на небостъргача е изтекло и то няма как вече да бъде подновено.

"След като година и половина институциите повтаряха, че всичко е законно заради поправката "Артекс" в ЗУТ, включително имаме такова становище от прокуратурата, от арх. Здравков, строителният надзор също го беше казал, сега вече сме в друга хипотеза - след скандала с апартаментите, за да скрият лобизма, институциите бяха принудени по нов начин да си прехвърлят топката. От ДНСК измислиха някаква нова акробатика. Този път оправдават строителството със съдебно решение от бургаски казус с тротоари, с което казват, че разрешението за строеж се удължавало с всяка заповед на главния архитект за преустройство на обекта", посочи членът на инициативния комитет пред Нова тв.

По думите му обаче внимателен прочит на становището на ДНСК показвал, че административният съд не казва, че се удължава разрешението за строеж, а се удължава срокът за започване на строителството.

"Това са две различни процедури и това, че удължаваш срока за първа копка, не означава, че удължаваш срока за завършване на строителството. Така че дори тази им хипотеза издиша", посочи Тодоров.

Той се позова и на друго решение на административния съд, което е противоположно на цитираното от строителния контрол.

"Щом нямаш валидно разрешително за строеж, значи е незаконно и искаме да се прекрати. Но очевидно институциите, които имаме в момента, няма да го направят", посочи в заключение Тодоров.

"Учудва ни, че от ДНСК не се произнесоха досега. Имало е шест проверки доколкото разбрахме от арх. Несторов", посочи и юристът Никола Вапцаров от ИК "Лозенец" - "Чак при последната проверка стана ясно, че надзорът, архитектът и строителят са един й същи човек, което е крайно недопустимо. Това ни показва, че г-н Иван Нестеров е или некомпетентен, или нарочно с някаква цел прави такива повърхности проверки", смята Вапцаров.

Правна стойност

Както е известно, в края на 2016 г. депутати от ГЕРБ предложиха изменения в Закона за устройство на територията, приети в началото на следващата година, с които бе увеличен от 5 на 10 години срокът за валидност на разрешителните за строеж на определени категории сгради, при положение че има реално започнати дейности по изграждане. Поправката няма ретроактивно действие.

"Артекс" е започнала изграждането на небостъргача през 2010 г. Има презаверено разрешително през 2012 година за нов петгодишен срок.

Проектът.

Според компанията в измененията на ЗУТ от 2017-а "не се съдържа изрична регламентация относно заварени случаи на вече издадени разрешения за строеж, които са валидни към датата на влизане в сила на законовите промени."

В този смисъл не стана ясно и защо в документацията за строежа на "Златен век" се взема предвид позицията на заместник-министъра Йовев, който тълкува именно тази поправка, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър Петя Аврамова, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.

В "тълкуването" на закона от Йовев се посочва, че срокът за градежа на "Златен век", който е трябвало да бъде завършен през 2017-а, се удължава до 2020 година.