Поражението на Ердоган на местните избори – краят на един мит. Президентът съсипа Турция политически и икономически. При местните избори той за пръв път беше наказан. Настъпва ли обрат? Това пише в свой коментар за онлайн изданието на “Шпигел” Максимилиан Поп. От 2016 г. той е кореспондент на реномираното германско списание за политика, икономика и култура в Истанбул.

В ранната утрин на понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше отново там, където е винаги след избори. На балкона на централата на Партията на справедливостта и развитието в Анкара. През последните години му стана навик оттам да говори пред привържениците си.

Но в тази понеделнишка утрин беше по-различно. За пръв път от 2001 г., от основаването на ПРС, Ердоган нямаше повод да тържествува. Вместо това трябваше да обясни поражението си.

Самият той първо не искаше да го възприеме за истина. Обърна внимание върху градовете и общините, които по време на местните избори, проведени на 31 март, партията му е превзела. Наблегна на това, че е спечелил победа с почти 52 на сто. Това обаче е вярно, само ако се прибавят 7-те процента, завоювани от партньора му – дясноекстремистката партия MHP.

Реториката на Ердоган не може да въведе в заблуда. За него изборният резултат е разочарование и дори нещо повече – провал. ПРС губи най-малко четири, най-вероятно дори пет от шестте големи градове в страната. Това са столицата Анкара, където в миналото тази партия и нейните предшественички управляваха от 90-те години на миналия век. По-малко изненадващо е, че губи Измир. Губи също Анталия, но най-вероятно и Истанбул. Там все още няма оповестен окончателен изборен резултат. Сава дума за разлика от няколкохиляди гласа в многомилионната метрополия. Междувременно и избирателната комисия обяви преднина за Екрем Имамоглу, водещ листата на Републиканската народна партия (CHP).

Истанбул е нещо повече от един град. Населението е поне 15 милиона, близо една пета от това на цялата страна. Метрополията не е опозиционен анклав, както понякога я представят в Европа. Тя представя картината на цяла Турция.

Възходът на Ердоган започна като кмет на Истанбул. По време на предизборната битка той заяви:

"Който спечели Истанбул, той печели и Турция."

Сега може да се окаже, че точно неговият роден град му е нанесъл най-голямото поражение в кариерата му.

Отдавна Ердоган не управлява успешно Турция. Той съсипа демокрацията, погази правовата държава, отмени свободата на пресата. Непримиримият му стил на управление разцепи страната на два лагера. Накрая се стигна до срив и в икономиката. Безработица, инфлация, дългове са толкова високи, както от години не е било.

Сега и късметът по време на избори загърби Ердоган, на които досега неизменно можеше да се осланя. Така обаче турският президент няма незабавно да загуби властта си. Той продължава да контролира почти всички държавни институции. А следващите президентски избори ще се проведат през 2023 г.

Но с опозиционни политици в най-големите общини в страната за Ердоган управлението ще стане значително по-неуютно. Той може вече да не е в сътояние да облагодетелства свои галеници с поръчки и привилегии. Същевременно вътрешнопартийни конкуренти, като бившият премиер Ахмет Давутоглу, могат да се почувстват окуражени, дори е възможно да основат своя партия.

От този понеделник митът Ердоган е история.