Британската преса обсъжда днес студеното време, градушките, дъжда и снега на Острова в началото на април, но главната тема си остава "Брекзит".

Тереза Мей решително прехвърли топката за "Брекзит" на Джереми Корбин, пише днес лондонският "Гардиън" по повод предложението на британския премиер консерватор към лидера на лейбъристите в опозиция да преговарят, за да споделят отговорността за излизане от задънената улица. Вестникът съобщава, че Корбин би бил "много щастлив" да се срещне с Мей и да обсъди с нея компромисен план, ако се стигне до среща. 

Джереми Корбин

"Гардиън" очаква днешният ден отново да е напрегнат след вчерашното петчасово заседание на правителството и смята, че депутатите ще избегнат евентуалния "твърд Брекзит" чрез отлагане на влизането в сила на член 50 от Лисабонския договор. Вестникът цитира и мнението на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, че "Брекзит" без сделка става все по-вероятен. 

"Ивнинг стандарт" цитира думи на Джейкъб Рийс-Мог, виден консерватор и привърженик на "Брекзит", че в историята не е имало успешен опит на лидер да прокара политическо решение в Камарата на общините с подкрепата на гласовете на опозицията.

"Мисля, че ако получиш подкрепата на отявлен марксист, това едва ли ще подсили доверието към консерваторите", казва Рийс-Мог, който е председател на т.нар. Група за европейски изследвания (ERG).

Бившият външен министър Борис Джонсън, подал оставка през миналата година от кабинета на Мей, предупреди настоящите министри, че вървят към "условия за напускане, които изобщо не приличат на онова, което е било обещано на хората, гласували за напускане", пише "Дейли мейл". Вестникът цитира и Стив Бейкър, член на ERG, който казва, че след изявлението на Мей за преговори с опозицията е бил "прекалено потиснат" и е отказал да коментира новината пред тв канал "Скай нюз".

"Гардиън" констатира, че между Рийс-Мог и лидера на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел има много общо и смята, че това е злобата. А "Индипендънт" заявява, че за връзките на този консерватор с крайната десница отдавна се знае и това не бива да му се прощава.

"Дейли телеграф" признава днес, че на 1 април е публикувал статия на измисления репортер Флора Пойл, в която се твърдеше, че тази година традиционните за Великобритания първоаприлски шеги са забранени, защото "обществото вече не може да прави разлика между реалността и фарса". Статията се позоваваше на закон от 1653 г., постановяващ, че "пускането на неверни съобщения е строго забранено и се наказва с чупене на ребрата на виновника". Вестникът посочва, че статията би минала като шега, докато не се намесил Джейкъб Рийс-Мог и казал, че наистина съществува такава прокламация на тайния кралски съвет. Така че в тази шега имаше повече истина, отколкото предполагахме, заключава "Дейли телеграф", цитиран от БТА.