При Брекзит без сделка Европейският съюз веднага ще възстанови митническия контрол върху стоките, влизащи в страните му от Обединеното кралство, каза днес еврокомисарят по икономическите, финансовите и митническите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс.

Той дипломатично заобиколи въпроса за възстановяването на физическата граница и митническия режим между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която остава в ЕС.

"Митническият кодекс на ЕС би се прилагал към всички стоки, пристигащи от Обединеното кралство",  каза на пресконференция Московиси. "Трябва да осигурим пълно прилагане на митническия кодекс, веднага щом Обединеното кралство напусне".

"Ако имаме сценария без сделка, трябва да се въведе нов митнически контрол... Това не значи, че бихме проверявали систематично всеки отделен ... камион ... Ще проверяваме стоките възоснова на анализ на риска", добави той.

Московиси предупредви бизнеса и гражданите да бъдат готови за увеличени разходи и фармалности на границите както и за "сложни изчисления" при възстановяването на данъка върху добавената стойност.

"Това ще има голямо въздействие върху паричните потоци на бизнеса", каза комисарят. "Без споразумение за напускане дейността на хиляди европейски бизнеси и пътуващи би била разстроена от повторното въвеждане на митнически проверки".

Това ще трябва да стане и между Република Ирландия и Северна Ирландия. Но липсата на физическа граница е условие за спазването на мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на десетилетни кървав граждански конфликт между юнионисти и републиканци в Ълстър.

Московиси не даде ясен отговор какво ще стане на тази невидима сега граница.

"При сценарий без сделка и ЕС, и Обединеното кралство ще се изправят пред предизвикателството да опазят своите единни пазари ...Те ще трябва да правят нужните проверки", каза той.

"Работим тясно с Ирландия да организираме тези проверки по възможно най-несмущаващия начин и колкото може по-далече от границата", каза комисарят.

За целта ЕС е готов да отпусне на Ирландия допълнителни средства. Московиси призова Обединеното кралство да удържи обещанието си да поддържа отворена границата между Ирландия и Северна Ирландия, които сега имат обща зона за свободно пътуване.