Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че на този етап не вижда "абсолютно никаква причина" за повторно удължаване на срока за "Брекзит", тъй като ситуацията в британския парламент не се е променила значително, предаде Ройтерс.

Изявлението на лидера на Австрия идва малко след като френският президент Еманюел Макрон предупреди, че удължаването на срока за "Брекзит" "не бива да се възприема за даденост".

Във вторник премиерката на Великобритания Тереза Мей обяви, че ще помоли за повторна отсрочка на срещата на Европейския съвет на 10 април. Тя също покани лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, с който ще се опитат да изгладят различията си и да постигнат обща позиция за "Брекзит".

Последният ѝ ход изнерви "твърдите брекзитъри" в Консервативната партия. Лидерът на "И Ар Джи" (група в Консервативната партия, която настоява за "твърд Брекзит" или за сделка, която ясно да отдели Великобритания от Съюза) Джейкъб Рийс-Мог.

"Мисля, че осигуряването на подкрепата на признат марксист (Корбин) едва ли ще влее увереност сред консерваторите", заяви депутатът.  

Мей уточни, че ще настоява за кратко удължаване отвъд 12 април, въпреки че преговарящите от страна на ЕС многократно заявиха, че опциите пред Лондон са: да напусне на 12 април без сделка, на 22 май със споразумението на Мей или да иска дълго удължаване (обсъжда се датата да се измести между януари и април 2020 г.), което ще означава, че Обединеното кралство ще трябва да участва на евроизборите.

"От днешна гледна точка няма абсолютно никаква причина за удължаване на срока за напускане, тъй като хаосът във Великобритания не се е променил. Няма наличен "план Б", който да е в състояние да събере достатъчно мнозинство в долната камара на британския парламент (Камарата на общините)", сподели Курц на пресконференция. "Нека стискаме палци на Тереза Мей, нека се надяваме, че тя ще успее да убеди народните представители от долната камара и може би, в края на краищата, ще избегне "твърд Брекзит", добави той.

Курц отбеляза, че опциите пред Лондон са ограничени, след като сделката на Мей бе отхвърлена за трети път на 29 март. Канцлерът уточни, че удължаване под каквато и да е форма ще бъде одобрено само ако от страна на правителството бъде представена основателна причина.

"Достигнахме до ситуация, в която Европейският съюз няма какво повече да направи...Топката е в полето на долната камара на британския парламент", предупреди той.