Европейският съюз не може да принуди България да приеме Истанбулската конвенция, обясни днес пред Клуб Z европейски дипломат пожелал анонимност.

Редакцията помоли базирания в Брюксел дипломат да коментира изявлението на председателката на БСП Корнелия Нинова, че "ако се стигне до подписване на конвенцията от ЕС, това означава, че по силата на договора за функциониране на ЕС тя ще има обвързваща сила, т.е. ще важи и за България".

"За да ратифицира ЕС Истанбулската конвенция, това трябва да направят Съветът на ЕС и Европейският парламент", каза дипломатът. "Дори Европейският парламент да одобри конвенцията, Съветът няма как да направи това, защото в него липсва задължителното за целта общо съгласие между държавите членки. Така че не съществува казусът, за който предупреждава г-жа Нинова".

Източникът поясни, че дори теоретически конвенцията да мине успешно и през Съвета, и през Парламента, тя би подлежала и на ратификация на националните парламенти на държавите членки, за да стане правно обвързваща за всички тях.