Спира строителството на небостъргача на т.нар. фирма на властта "Артекс" в столичния квартал "Лозенец". За сградата "Златен век" има съдебен спор, както и протести - заради обвинения за изтекло разрешително за строеж.

Новината не дойде нито от съда, нито от Столична община, нито от регионалното министерство или от подопечната му дирекция за строителен контрол, а от... Министерския съвет.

С официално прессъобщение оттам обявиха, че "на среща при министър-председателя Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" е изтекло".

Фандъкова е поискала от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата, посочват още от правителствената пресслужба.

Аврамова пък информирала премиера, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

"На базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава", пишат още от МС.

Всъщност

Всъщност допреди поредната намеса на Борисов, който често влиза в ролята на последна инстанция, след като институциите са си прехвърляли топката, се стигна именно след като общината, министерството и строителният контрол влязоха в колизия за разрешителното на "Златен век". ДНСК в действителност откри нарушения (чак при шестата си проверка), но по линия на това, че проектант, изпълнител и надзорник е все "Артекс". А по въпроса с разрешителното оглавяваната от арх. Иван Несторов институция заяви, че казусът е в съда и ще чака магистратите да се произнесат.

По този повод протестиращите от години жители на "Лозенец", които са подали и жалбата, попитаха защо имаме нужда от контролния орган ДНСК като явно се разчита съдът да върши тази дейност и поискаха оставката на Несторов.

Актуално

По проект ще бъдат издигнати 34 етажа, 17 от които вече са построени. От години обаче гражданите, обединени в Инициативен комитет "Лозенец", настояват, че строителното разрешително е изтекло, не е подновено и в момента се строи незаконно. Темата отново стана актуална, след като стана известно, че "Артекс" е давала апартаменти на занижени цени на хора от властта, в т.ч. на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-министри от ГЕРБ и др. 

Миналата седмица при проверката на ДНСК Несторов потвърди думите на главния архитект на София Здравко Здравков, че едногодишният срок за право на строеж с всички удължавания е до ноември 2018 година и не е продължавано. Но и допълни: "има практика на ВАС за подобни казуси, където съдът се е произнесъл, че с всяко допълване на разрешението за строеж, автоматично се удължава и срокът на разрешението на строеж".

Под "последно допълване" Несторов има предвид заповед на главния архитект на София от август 2018 година. Тя засяга "съществено изменение в инвестиционния проект" - най-вече по отношение на балконите, преработката по отношение на застроената площ и др., става ясно от заповедта, публикувана на сайта на Направление "Архитектура и благоустройство" на Столичната община (СО).

Според СО въпросната заповед засяга само инвестиционния проект, но не и разрешителното за строеж. Лично Фандъкова даде изявление, от което стана ясно, че лично е настояла да не се продължава разрешителното за небостъргача.

Тълкуване

Както е известно, в края на 2016 година депутати от ГЕРБ предложиха изменения в Закона за устройство на територията, приети в началото на следващата година, с които бе увеличен от 5 на 10 години срокът за валидност на разрешителните за строеж на определени категории сгради, при положение че има реално започнати дейности по изграждане. Поправката няма ретроактивно действие.

"Артекс" е започнала изграждането на небостъргача през 2010 година Има презаверено разрешително през 2012 година за нов петгодишен срок.

Според компанията в измененията на ЗУТ от 2017-а "не се съдържа изрична регламентация относно заварени случаи на вече издадени разрешения за строеж, които са валидни към датата на влизане в сила на законовите промени."

В този смисъл не стана ясно и защо в документацията за строежа на "Златен век" се взема предвид позицията на заместник-министъра на МРРБ Валентин Йовев, който тълкува именно тази поправка, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър Аврамова, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.

В "тълкуването" на закона от Йовев се посочва, че срокът за градежа на "Златен век", който е трябвало да бъде завършен през 2017-а, се удължава до 2020 година.