Българският национален отбор по волейбол продължава да бъде в тежък нокдаун на световното първенство в Полша. Тази вечер тимът на Пламен Константинов регистрира поредна загуба, този път с 0:3 (23:25, 18:25, 28:30) гейма от най-младия отбор на мондиала - този на Куба. Преди мача с българите, играчите на Родолфо Санчес, които са на средна възраст 21 години, бяха победили единствено Южна Корея и Тунис. Трябва да се отбележи, че днес в стартовия им състав не започна най-опитният им играч - диагоналът Роландо Сепеда.

Дори и фактът, че срещата се игра в едно от най-впечатляващите спортни съоръжения в света - зала „Хала Столеция" във Вроцлав, построена през 1913 г.,  не беше в състояние да вдъхнови и мотивира българския отбор. „Лъвовете” изглеждаха бездушно и безидейно на полето. През първите две части бяха загубили всякаква концентрация, допускаха грешка след грешка, видимо изнервени.

Това най-точно се видя в постъпката на Теодор Салпаров, който в средата на втория гейм изрита бутилка с вода, която оплиска зрителите на първия ред. В тези моменти Пламен Константинов също бе отчаян от играта на възпитаниците си и в едно от поисканите от него прекъсвания не им каза нито дума.

Представянето на националите явно смути дори телевизионния сигнала и в началото на третата част липсваше живо предаване. И по-добре... А след като излъчването бе възстановено се видя, че този гейм е доста по-равностоен от предходните два. Националите дори поведоха с 5 точки (19:14), но не успяха да задържат аванса си и резултатът бе изравнен при 21-ва. Последва игра на нерви, в която по-подготвени се оказаха тийнейджърите от Острова на свободата.

"Бяхме напрегнати, един път като тръгне надолу, трудно е да го спреш, заяви капитанът на националите Тодор Алексиев, който завърши мача с актив от 9 точки. - Пробвахме в третия гейм да обърнем мача, но не се получи. Има напрежение, но тези непредизвикани грешки не трябва да ги има, дори в този случай. Рискуваме явно прекалено много на сервис, имахме успех на флот, но тези 17 грешки на начален удар са много в един мач. Трябва да мине малко време и да си изкараме изводите за тази слаба игра на първенството. Имаме чисто психологически проблеми, правилната ни настройка липсва, явно нещо в главите не ни позволява да печелим."

Коментарът на Пламен Константинов бе учудващо лаконичен и не засегна причините за лошото представяне на отбора:

 „Поздравления за отбора на Куба. Съперниците играха по-добре от нас. Мога да кажа, че съм разочарован от отбора ми. В първите два гейма показахме някакъв волейбол, но след това напълно се предадохме. Независимо, че някои казват, че резултатът не е от жизненоважно значение, за мен не е така, защото виждам, че отборът ми не показва нивото, което би трябвало да показва. Това е истината за мен".

В неделя от 17:40 часа България излиза срещу Финландия в последния си двубой от шампионата на планетата. А въпреки настроенията, че мачовете с Куба и Финландия са само за чест, тези двубои всъщност носят точки за класиране за предстоящите олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.