Посещението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в България, което трябваше да се състои днес, е отложено за по-добро време. Това съобщи пред бТВ министърката на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева. 

Дипломатическо напрежение между двете държави се появи, след като Чавушоглу в изявление преди местните избори в Турция заяви, че страната му се е намесила при приемането на промени в Закона за вероизповеданията у нас. Това предизвика сериозно дипломатическо напрежение между България и южната ни съседка, националистически формации у нас организираха и протести. 

Няколко дни след изказването на Чавушоглу от турското министерство на външните работи публикуваха изявление, в което се казва, че"злонамерени кръгове изопачават думите на турския външен министър", за да увредят отношенията на Анкара и София. 

Днес Захариева отново определи изказването като "неприемливо". Тя допълни, че е разговаряла с колегата си за кратко по време на посещението си във Вашингтон (по време на срещата на външните министри на страните от НАТО - б.р.), където той е уверил, че думите му не са били преведени правилно.

"Така че да кажем, че това беше някакъв тип извинение", каза Захариева.