Мъжкият ни национален отбор по волейбол завърши по катастрофален начин участието си на световното първенство в Полша. Първенство, което се превърна в истински кошмар за българските волейболисти и фенове. В последния си мач от надпреварата, играчите на Пламен Константинов допуснаха поредната си шокираща загуба, отново с 0:3 (18:25, 21:25, 18:25), този път срещу непретенциозния отбор на Финландия.

Може би единствената добра новина от днес е ,че този злощастен мондиал най-накрая приключи за тима ни. С всеки изминал двубой националите показваха все по-отчайваща форма и безидеен волейбол. Иначе днес няма какво да се каже за играта на отбора, понеже такава на практика отсъстваше. В полето ни цареше пълен хаос и бездушие.

Както вчера, така и днес, на повечето прекъсванията Пламен Константинов оставаше безмълвен и изглеждаше напълно отчаян и обезверен. И няма как да е иначе, след като играчите му допуснаха 26 грешки за три гейма, 16 от които на начален удар.

„Щастлив съм само от едно нещо, че това е краят на този шампионат за нас. Типично за нашия манталитет е да се откажем, когато губим в резултата. Играчите ми трябва да разберат, че играят за страната си и затова никога не бива да се отказваме. Трябва да променим това отношение.“, заяви разочарованият треньор на пресконференцията след края на мача.

„Не мога да кажа много за този мач, добави капитанът на националите Тодор Алексиев.- Ние сме много разочаровани от случилото се. Трябваше да сме по-подготвени. Изглежда не искахме победата, толкова, колкото Финландия.”

Единствено разпределителят Андрей Жеков изрази някакъв оптимизъм за бъдещето на отбора.

„Сега е време всеки да си направи изводите, да извлече поуки, за да не се повтарят такива мачове и резултати. Иска ми се феновете да не са толкова критични към младите състезатели в отбора, защото те са бъдещето на българския волейбол. Според мен те са млади и имат качества, но просто им трябват мачове, за да заиграят още по-добре"

Националите вече заемат предпоследното седмо място в група F с пет точки, но могат да се смъкнат дори на последно, ако Китай запише чиста победа срещу Куба тази вечер.  

В крайното класиране, към момента, националите са на 13-о място (изравнено най-слабо представяне на мондиал от 2002 г. насам), но съществува реална опасност да паднат с още една или две позиции, което ще означава и абсолютно дъно за тима в историята на световните първенства.