Представители и на ГЕРБ, и на "Обединените патриоти", и на ДПС декларираха, че подкрепят предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов за механизми за разследване и предсрочно прекратяване на пълномощията на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС). Подготвянето на такива законови промени новият министър обяви за първия приоритет след избирането му. Мотивът - това било дългогодишна препоръка на Европейската комисия. 

Препоръката обаче е за механизъм за разследване на главния прокурор, тъй като сега стои на върха на пирамидата. Но постепенно към него бяха "пришити" и председателите на ВАС и ВКС. Що се отнася до "прекратяване" на мандатите им - това и сега е уредено - и в Конституцията, и в Закона за съдебната власт.

"Парламентарната група на ГЕРБ принципно подкрепя предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов. Доколкото сме запознати, ще бъде свикан Съвет на съдебната реформа, на който ще бъдат обсъдени и чути всички гледни точки. За нас е изключително важно да има публично обсъждане и голяма дебат по тази тема, да се чуе мнението на хората от съдебната власт, от неправителствените организации, както и на колегите от парламента", коментира юристката от ГЕРБ Анна Александрова.

Колегата й от "Обединени патриоти" Христиан Митев (НФСБ) също обяви, че по принцип подкрепя идеята, тъй като тя е част от препоръките на Брюксел, а управляващите се стремят мониторингът над страната ни в сферата на вътрешната сигурност и правосъдието да отпадне.

"Това не е нова идея, коментирана е и с г-н Кирилов, и с колегите от правната комисия, и с представители на европейските институции, но към момента е само идея, няма готови текстове. Ние сме "за" да има дебати, готови сме да участваме в тези дебати. Трябва да изберем най-подходящият за България и най-добрият в Европа модел по този въпрос. Съгласни сме, че не трябва да има несменяеми и недосегаеми хора както в политиката, така и в съдебната власт. Подкрепяме принципно идеята, но това трябва да е с всички гаранции да не се политизира темата", заяви и Хамид Хамид от ДПС. 

Само от БСП, които така и така са в безсрочен бойкот на работата на Народното събрание, казват, че още нямат позиция по темата, защото има разминавания във версиите какво трябва да се промени в закона между Кирилов и главния прокурор Сотир Цацаров. А и конкретни текстове все още няма. 

По темата преди дни и Цацаров заяви, че принципно е "за", но леко коригира правосъдния министър. Според обвинител №1 става дума по-скоро за "въвеждане на механизъм, при който да могат да бъдат разследвани и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинения за тежки престъпления или нарушения на служебните задължения".

Самият министър, когато лансира идеята, изрично подчерта, че не ставало въпрос за търсене на начини да се прекратят мандатите на някой от настоящите "трима големи" в съдебната власт, а за създаване на механизъм за това - по принцип. 

Към момента против идеите публично се обяви само председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. По думите му това не е нова идея, лансира се още от времето на предишния правосъден министър. Панов припомни, че по темата за предсрочно прекратяване на мандатите в Закона за съдебната власт има ясно регламентирани основания за това.

"Аз оставам по-скоро с впечатлението, че се търси основание – не се търсят законови предпоставки.", заяви Панов.

По отношение на възможността за разследване на председателите на върховните съдилища също няма законов проблем - такъв има само по отношение на главния прокурор, стана ясно още от думите му. 

Реакция по този повод дойде от Хамид Хамид от ДПС, който заяви: 

"Аз нямам самочувствието да коментирам думите на моралния стожер на обществото. Да не си подадеш декларацията и да извършиш закононарушение, докато си морален стожер на общесвото, най-малко подхожда на председател на такава институция в България."

Хамид визира глобата от 1000 лв., наложена на Панов за това, че беше подал имотната си декларация само пред съдебния инспекторат, но не и пред Сметната палата. 

Казус с имотната декларация имаше и Сотир Цацаров - и той отнесе глоба - от 300 лв., но заради пропуснат законов срок за подаването й.