Трудна година за българския туризъм, изпълена с борба за всеки турист, предрече ресорният министър Николина Ангелкова.

По време на откриването на 6-ата годишна среща на Националния борд по туризъм тя обяви, че държавата ще работи България да стане целогодишна туристическа атракция, ще се намалява административната тежест за бранша и ще се работи за развиването на конгресния туризъм.

"Непрекъснато говорим какво притежава нашата страна, какви са богатствата, които имаме, различните видове туризъм. Но много важно е да си отговорим на въпросите - къде, кога и как искаме да стигнем. Отговорът е, че искаме България да стане целогодишна туристическа дестинация", заяви Ангелкова, цитирана от "Фокус".

Тя посочи, че с предстоящите промени в Закона за туризма ще бъдат намалени административната тежест и "тези ненужни изисквания, които пречат да се развиват хотелите и местата за хранене, да отпаднат и да можем да отговорим на европейските изисквания".

Освен това управляващите планират да превърнат Слънчев бряг – курорт, станал известен за западните туристи като място с евтин алкохол и леки забавления, в център за конгресен туризъм.

"Ще предложим в Слънчев бряг да бъде изграден конгресен център. На 31 май Министерството на туризма организира Международен инвестиционен форум с участието на големи хотелски вериги, туроператори и др. в Слънчев бряг. Ще направим предложение там да бъде изграден конгресен център, за да може в "крилата на сезона" да има възможност да се привличат различни събития", съобщи Ангелкова.

Министърката разказа още, че предстои създаване и на Консултативен съвет, свързан с дигитализацията, към Министерството на туризма.

Ангелкова отчете и, че приходите от туризъм за миналата година са 8,4 млрд. лв. А за последните три години ръстът на приходите от международен туризъм в страната е 34%.

"За първите два месеца на 2019 г. приходите от международен туризъм са 425 млн. евро, което е с 4,8% повече в сравнение със същия период за предходната година. Което показва, че независимо от броя на туристите, се отчита по-дълъг престой и оставяне на повече средства", добави Ангелкова.

От Националния борд по туризъм също са се включили с идеи за подобряване на туристическия климат в страната. Оттам предложиха на министерството на туризма и Столична община 1% от приходите по туризъм да бъдат реинвестирани в национална туристическа реклама и маркетинг на България като туристическа дестинация, както и да бъде издигната кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 г.