Новоизбраният президент на Украйна Володимир Зеленски призова Запада за по-строги санкции срещу Русия, която днес реши да опрости процедурата по даване на руско гражданство на жителите на сепаратистките региони в Източна Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Украйна разчита на подкрепата на международната общност и на усилването на дипломатическия натиск и санкциите срещу Русия", се казва в изявление на екипа на актьора Зеленски, който в неделя спечели втория тур на президентските избори с над 73 процента от гласовете.

По-рано днес руският президент Владимир Путин подписа указ, който опростява процедурата по даване на руско гражданство на жители на Донецка и Луганска област на Украйна. Те вече ще могат да получат руски паспорт до три месеца след подаване на молба.


Това решение на Москва "е ново потвърждение на истинската роля на Русия като държава агресор, която води война срещу Украйна", се казва още в изявлението.

"Този указ за жалост не ни приближава към решаване на основната задача - прекратяването на огъня (в източна Украйна). Въпреки това Украйна ще прави всичко зависещо от нея да защити, да окаже необходимата помощ и да осигури правата на своите граждани, които се намират в окупирани територии", се казва в изявлението на екипа на Зеленски, цитирано от ТАСС.

По-късно днес Украйна поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради решението на Русия да опрости издаването на руски паспорти за жителите на Донбас. Възможно е то да се състои на 25 април, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от световната организация.
В писмото до председателя на съвета Украйна заявява, че руското решение застрашава суверенитета й.
Малко след оповестяването на решението на Русия, украинският постоянен представител в ООН Володимир Елченко съобщи в Туитър, че Украйна се е обърнала към световната организация.

Решението за предоставяне на жителите на Донбас на гражданство на Руската федерация по опростен ред има чисто хуманитарен характер, защото ситуацията, в която те се оказаха, не бива да бъде търпяна, заяви днес  Путин пред руски депутати, предаде ТАСС.

"Нямаме никакво желание да създаваме проблеми на новата украинска власт, но да се търпи ситуация, при която хора, живеещи на територията на тези Донецка и Луганска република, лишени напълно от всякакви граждански права, това вече преминава границата от гледна точка на правата на човека. Те не могат да се придвижват нормално, не могат да удовлетворяват най-елементарните си потребности и да се ползват от елементарните си права. Това е въпрос от чисто хуманитарен характер", каза руският лидер.

Заявления за получаване на руско гражданство по опростената процедура от жители на Югоизточна Украйна ще се приемат и разглеждат на територията на Ростовска област, като за получаване на руско гражданство не е необходим отказ от украинското, предаде ТАСС, като цитира пресцентъра на министерството на вътрешните работи на Русия. Срокът за разглеждане е три месеца.

Украинският президент Петро Порошенко, който е в края на мандата си, обвини Москва в подготовка за създаване на руски анклав на територията на Украйна.

"Фактически става дума за подготовка на Кремъл за следваща стъпка на агресията срещу нашата държава - анексия на украински Донбас или създаване на руски анклав в Украйна", написа Порошенко във Фейсбук. 

Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин също заяви, че указът на Путин  е "продължение на агресията" и "намеса" във вътрешните работи на Украйна, предаде ТАСС.

"Решението на Руската федерация за издаване на руски паспорти на окупираните украински територии - това е продължение на агресията и намеса в нашите вътрешни работи. Това е нов "паспортен" етап на окупацията на Донбас", написа министър Климкин в Туитър.