"Европа трябва да остане Европа на отечествата." Това заяви вторият в листата на „Демократична България“ Стефан Тафров (с преференция 102 в бюлетината) пред Дарик радио. И поясни, че обединението е против данъчната хармонизация и е за засилване на европейските институции.

„Европейският парламент трябва да придобие право на законодателна инициатива, защото той е единствената европейска институция, която се избира пряко от европейските граждани.“

Попитан дали в ЕС трябва някога да влязат Русия, Турция, Украйна, Молдова, Грузия и Армения, Тафров отговори:

„Безспорно за Молдова, Грузия и Украйна. Русия избра да работи срещу ЕС и да го отслаби. През следващите пет години страните от Западните Балкани трябва да станат членки и най-вече Република Северна Македония – това е национален интерес на България.“

В разговора той отново подчерта, че подкрепя политическите и икономическите санкции на ЕС срещу Русия заради Украйна. С анексията на Крим Русия нарушава грубо принципите на международното право и за това санкциите са единственият инструмент, който може да върне Русия по пътя на спазването на международното право.

На въпрос трябва ли ЕС да има обща имиграционна политика и респективно всички държави да се съобразяват с нея, Стефан Тафров отговори:

„Дъблинският регламент, който е в сила в момента, е неизгоден за България понеже той хвърля прекалено голяма тежест върху граничните страни като България, от където биха могли да преминат големите миграционни потоци. Тези потоци трябва да се разпределят в целия Европейски съюз.“

Коментирайки бюджета на ЕС след 2020 г., включително теми като кохезионна политика и селско стопанство, кандидатът за евродепутат каза, че трябва да се обърне внимание на начина, по който се изразходват средствата, които идват от европейския бюджет в страната ни. Имайки една корумпирана власт като българската, която определя приоритетите, има изкривявания на пазара, които се предизвикват от това корупционно разпределение и вместо да помагат - вредят.  

Тафров бе категоричен, че Лаура Кьовеши трябва да стане европейски прокурор и отбеляза, че е видно как нашето правителство избягва да подкрепи г-жа Кьовеши за този ѝ пост, защото му е ясно, че след като заработи тази институция, голяма част от корупционните схеми в България ще започнат да се разкриват.

Попитан дали подкрепя пакета мобилност с нови правила за командироването на работници и транспорта, г-н Тафров сподели:

„Демократична България“ още в самото начало се определи против този пакет и е част от общото усилие за смекчаване на най-негативните последици за българския бизнес.“

В разговора Стефан Тафров коментира, че премиерът Борисов явно е притеснен от растящата подкрепа за „Демократична България“ и личната активна кампания на дипломата, защото Борисов си позволил да твърди, че Тафров го е молил за нещо, въпреки факта, че между двамата политици никога не е имало каквато и да е била среща. Това е проява на нервност от г-н Борисов спрямо „Демократична България“.

Тафров сподели, че не подкрепя ограничението на свободата на словото, за да бъде ограничена дезинформацията или така наречените фалшиви новини.

„Свободата на словото е много ценно достояние, особено за една бивша комунистическа страна като България. Борбата срещу фалшивите новини има други пътища и тя не минава през ограничаване на свободата на словото.“

Разговорът завърши с коментара на Тафров, че първият приоритет на следващия Европейски парламент трябва да бъде запазването на върховенството на правото във всички държави членки. Това е главният интерес на България.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ