Австрийският канцлер Себастиан Курц поиска тази вечер предсрочни парламентарни избори "възможно най-скоро", след като крайнодесният му заместник и коалиционен партньор Хайнц-Кристиан Щрахе беше принуден да подаде оставка в шумен корупционен скандал, предаде Австрийската агенция по печата АПА.

"Предложих на президента в Австрия да бъдат проведени предсрочни избори възможно най-скоро", каза Курц на пресконференция във Виена. 

 
"Достатъчно значи достатъчно", заяви пред журналистите 33-годишният Курц, най-младият правителствен ръководител в Европа и в света, докато пред канцлерството се беше събрала тълпа протестиращи с искания за предсрочни избори.
 
Канцлерът обяви и края на правителствената коалиция на неговата Австрийска народна партия (АНП) и Австрийската партия на свободата (АПС), чийто лидер беше Щрахе. По-рано днес последният напусна всичките си постове.
 
Коалицията беше трудна и широко критикувана в Европа. Курц трябваше да уверява партньорите си в ЕС, че програмата на кабинета му е проевропейска. Той обаче трябваше да проявавя търпение към министрите от АПС заради стабилността на правителството.
 
"След вчерашното видео обаче, трябва честно да кажа, че чашата преля. Независимо от методите, при които е направен записът, съдържанието му е красноречиво", каза Курц. 
 
В изявление по-късно президентът Александер ван дер Белен каза, че предсрочни избори са необходими. Двамата ще обсъдят следващите стъпки в неделя, предаде Ройтерс.
 
Австрийците трябва да гласуват другата седмица в европейски избори. Скандалът се очаква да се отрази зле на резултатите и на двете партии в доскорошната коалиция.
 
Парламентарни избори може да има най-рано през август, предаде Блумбърг. Агенцията коментира, че Курц може пак да спечели най-много гласове на тях, но да му е необходим коалиционен партньор, който той  да не може да намери.
 
АПС е неподходяща заради увредената си репутация и защото вероятно ще вземе по-малко гласове. Преди изборите през 2016 г. канцлерът изгори мостовете към социалдемократите, с които неговата партия дълго управляваше в опротивяла на избирателите голяма коалиция.
 
Щрахе (49 г.), е заснет скрито във видео, публикувано от германските издания "Шпигел" и "Зюддойче цайтунг", как обещава държавни поръчки на мнима руска (според него латвийска) бизнес дама в замяна на нейни инвестиции в изборната му кампания, включително в покупката на най-популярния всекидневник "Кронен Цайтунг" и смяната на ключови журналисти в него.
 
На пресконференция по-рано днес той призна, че е постъпил глупаво и е направил грешка и напуска постовете си, защото не иска да пречи на правителството. В по-късните преговори днес между двете партии обаче се оказа, че е невъзможно коалицията да бъде запазена.