Резултатите са такива, каквито са. Въпреки повишената температура на политическо говорене, офанзивната кампания на опозицията, скандалите, гейтовете, аферите, оставките във висшия ешелон на властта нищо не може да попречи на свръхмобилизацията в управляващата партия. Ниската избирателна активност обаче е показател за това, че мнозина избиратели са отблъснати от поредната кампания, в която реалните проблеми пред България и мястото й в Европа бяха заглушени.

Не бива да се забравя, че това бяха избори за Европейски парламент. Един парламентарен вот би променил картината. Но ето няколко вътрешнополитически извода от евровота, макар и резултатите от него все още да не са окончателни.

БСП не успя да пребори ГЕРБ, мнозинството от избирателите не искат промяна. Автентичното "жълтопаветно дясно" е по-добре вътрешно да се мрази, но на избори да ходи обединено, макар и потенциалът му да е толкова, колкото получи. ДПС и магаре да сложи в листата, ще бъде избрано. Успехът на ВМРО ще даде нов устрем на вътрешнопартийната завист и омраза сред патриотичното обединение. Прокуратурата създава герои – Десислава Иванчева събра повече гласове от „Атака“ и НФСБ. Но и отне от "Демократична България", защото увлече например "зелени" гласове.

Формацията на Бойко Борисов е ужасяващо добре смазана машина за избори. Тези резултати ще успокоят трусовете в управляващата коалиция, а е вероятно и Веселин Маринов отново да види у Цветан Цветанов своя „рицар на бял кон“. Самозабравянето от властта сред номенклатурата на ГЕРБ не е спряно, а само ще забави своя ход... поне засега.

Какво обаче попречи на БСП да победи? 

Социалистите, предвождани от Корнелия Нинова, поведоха кампания, в която заложиха всичко и всички. Вкараха в употреба работещи страхове за джендъри, Истанбулската конвенция, мигранти, отвръщаха на личните нападки със същото. Освен върху Бойко Борисов Корнелия Нинова се фиксира и върху Сергей Станишев, което отвори втори фронт в левицата. Като цяло ГЕРБ и БСП превърнаха кампанията в битка с клевети и обиди.

Но екипът на Корнелия Нинова направи и две стратегически грешки в ход. Първо - обвърза резултатите от евровота с бъдещето на третия кабинет „Борисов“. Това стана водещ лайтмотив на социалистите. Независимо от зловредния политически цинизъм сред политическата номенклатура в ГЕРБ с разкритията за апартаменти, злоупотреби с еврофондове, видно е, че хората не искат нови избори за парламент. Или поне мнозинството от тях. През последните години не просто се нагледахме на различни управленски експерименти, служебни кабинети, премиерски оставки - политическата култура и модел на управление си остават същите. 

А в страха от връщането на БСП в управлението - дори и начело с високотемпературното говорене на Корнелия Нинова - се видя от избирателите като „още от същото“. И е добре да се признае, че Бойко Борисов успя добре да отиграе класическия страх: „да не се върнат комунистите на власт“, като събра под своето знаме емблеми като СДС, останки от земеделците и др. Самият той изнесе "на ръчна" и кампанията за евровота. 

Втората стратегическа грешка на БСП беше включването на президента Румен Радев в кампанията. Не само че шефът на политическия му кабинет Иво Христов пристана на „чеверме социалистите“ (по неговото определение). Но и Корнелия Нинова направо взе на абордаж авторитета на президентската институция. И вместо да поддържа ролята на помирител, Радев изостри критиките си към ГЕРБ и кабинета.

Това вероятно мобилизира електоралното ядро на социалистите, но отблъсна периферията.

Защото Радев стана един от тези, които са част от всекидневните кръчмарски кавги в сепарето на политическия елит. Между другото и симпатиите на Росен Плевнелиев към ГЕРБ не му се прощаваха в неговия мандат – рейтингът му падаше, когато ласкаеше своята партия. Просто защото представата за ролята на президента е да обединява, а не да подпира някой от отборите на политическия терен.

С няколко думи: БСП отблъсна потенциални избиратели заради свръхпроизводството на политически тестостерон в кампанията.  

Какво предстои?

Още през април лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че ако партията й загуби евровота, няма да подава оставка. Причината е, че листата й беше одобрена след вътрешни скандали от Националния съвет на партията, след като тя се опита да изхвърли председателя на ПЕС Сергей Станишев. Въпреки това второто място на БСП ще събуди отново критичните лобита сред социалистите. Другарският съд там предстои. И Нинова, дори и да не се даде „без бой“, върви към своя залез. Това ще отслаби още повече крехките сили на БСП като парламентарна опозиция. И ако се отключат вътрешнопартийните дрязги, социалистите са на път да загубят още по-важните за тях местни избори. 

Извън парламента: добрата новина за "Демократична България" е, че отново е на политическата карта. Дали ще се възползва от този подем и ще стъпи ли върху постигнатите резултати, за да ги увеличи, зависи доколко ще обуздае опасния вирус на собственото си его. Самодоволството винаги е пречило на "жълтопаветниците" (по Христо Иванов).

А що се отнася до третия кабинет на Бойко Борисов, той е като узряла круша. Всеки момент може да падне, но няма кой да раздруса дървото.