Поведението на един английски кралски гард от няколко седмици е почти толкова обсъждано във Великобритания, колкото и вече отминалия референдум за независимостта на Шотландия. Той придоби слава като Правещия пируети, а видеото с неговия новаторски танц се радва на сериозна популярност в Youtube. 

Историята е проста - войник на пост пред Бъкингамския дворец (нещо като гвардеец пред "Дондуков"2, но много приблизително) решава да разнообрази скучната си обиколка напред-назад, а може би и да позабавлявава туристите, които се тълпят да снимат резиденцията на кралица Елизабет Втора, и разчупва рутината с разни танцови движения. Видеото бързо се отзова във вездесъщия интернет и гардът беше хванат в крачка. Изпълнението, което продължава три минути и 23 секунди, беше детайлно коментирано. Някои коментари се съсредоточиха върху пърформанса и различните елементи на "танца", определен като фънки.

Надигнаха се и строги гласове, че така се посяга върху имиджа на Британската монархия. Имаше и искания фриволният гренадир да бъде хвърлен в затвора. Според закона за въоръжените сили от 2006 г. той може да бъде затворен за 3 седмици за нарушаване на дисциплината и реда. Все пак от военното министерство обясниха, че не смятат да прибягват да такава крайна мярка. Вероятно гардът ще се отърве с глоба.  

Гардове пред Бъкингамския дворец има от 1660 г. Противно на всеобщото мнение те имат не само церемониални функции, но са част от действащата армия. Добре познати са ни с характерните шапки от меча кожа и униформи.