Заради твърдението, че “Стоян Мавродиев използва КФН, за да репресира “Капитал” и “Дневник”, журналистът Росен Босев е осъден за клевета. А авторът на решението и председател на състава Петя Крънчева присъства в десетки негови публикации на “Капитал”, и то в негативен контекст. И въпреки настояването му, тя не си е правила отвод по делото. 

"Всичко това ни кара да смятаме, че осъждането на нашия колега е злонамерен отговор за журналистическата му работа, съдебна репресия срещу свободата на изразяване."

Това се казва в писмо, под което са се подписали всички журналисти на седмичника "Капитал".

Всичко започва през 2013 г., когато “Дневник” и “Капитал” публикуват информация, че бившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е призован по искане на прокуратурата по делото срещу Евелин Банев-Брендо и още четирима подсъдими за пране на пари от наркотрафик. Причината - той е заверявал документи, които са използвани за преводи на пари, предмет на обвинението, припомня „Капитал“.

В решението си съдът, осъдил Росен Босев, не оспорва тези факти и приема, че Мавродиев действително е заверявал документите, чрез които са ставали преводите, но не е имал отношение.

След тези публикации обаче ръководената от Стоян Мавродиев КФН налага безпрецедентни по брой и размер на санкцията наказателни постановления срещу дружества, в които единият от издателите на “Капитал” и “Дневник” е акционер. От седмичника припомнят, че огромна част от 123-те постановления на обща стойност над половин милион лева впоследствие са отменени от съда.

В писмото на редколегията на изданието се посочва, че репресията се засилва след фалита на Корпоративна търговска банка под особен надзор през 2014 г. Тогава “Капитал” и “Дневник” започват да поставят въпроси за бездействието на регулаторите - централната банка и КФН.

Следват също безпрецедентни наказателни постановления на обща стойност 150 хил. лв. срещу “Икономедиа” - дружеството, издател на “Капитал” и “Дневник”. Тезата на комисията е, че двете публикации манипулират пазара.

Казусът привлича вниманието на международни организации, отчетен е от "Репортери без граници" и се споменава в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ.

Присъдата на Росен Босев е заради две негови изказвания в сутрешния блок на Нова телевизия от януари 2015 г.:

"Стоян Мавродиев използва КФН, за да репресира “Капитал” и “Дневник” ."

и 

“Г-н Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик”, посочват от „Капитал“.

Двете изказвания са част от разясненията, които Босев дава във връзка с рекордните по размер глоби, наложени тогава от КФН на фирмата, издател на “Капитал” и Дневник” - “Икономедиа”. 

„Делото срещу нашия колега беше последното от трите дела, които Стоян Мавродиев заведе срещу журналисти от “Капитал” след техни публични изказвания в същия смисъл. Другите две приключиха с оправдателни присъди. Само по това дело Росен Босев беше обявен за виновен, въпреки че твърденията му се базират на факти, които съдът не оспорва и които са известни на обществото от години“, пишат от „Капитал“.

В рамките на делото Росен Босев настоява и за отвод на съдия Петя Крънчева. От 2007 г. насам той има десетки публикации. В статията от ноември 2010 г. "Технология на подкупа" с автор Росен Босев са публикувани ексклузивно СРС-та от дело за подкуп, в които основни свидетели коментират как съдия Крънчева е взела подкуп, за да освободи Златомир Иванов-Баретата от ареста (Крънчева е зам.-председател на Софийския градски съд по време на ръководството на фамозния екип на осъдената по "Червей" Владимира Янева, б.р.)

Забележителният бивш вече екип начело на СГС, ръководен от Владимира Янева  (вдясно). Вляво е Богдана Желявска, в средата - Петя Крънчева.

В публикацията във в. “Капитал” “Сега или никога” от 16 март 2012 г. с автор Росен Босев се коментира, че изборът на Крънчева е проблемен, дава се пример с конкретно нейно дело и се уточнява, че срещу нея има висяща проверка за антидатиране на съдебни актове. 

В друга публикация от 18 май 2012 г., посветена на Евелин Банев-Брендо, в. “Капитал” разкрива съмнителни произнасяния на съдия Петя Крънчева по делото срещу него и групата му (по което Стоян Мавродиев се появява като свидетел). “Капитал” разкрива, че по случая е имало проверка и във Върховната касационна прокуратура.

(Бел. ред . - сред основанията за отвод или самоотвод в чл 29, ал. 2 на НПК четем:... "Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.")

От "Капитал" посочват, че в случая с Росен Босев делото приключва за четири месеца. А по разпореждане на съдия Крънчева в продължение на няколко месеца журналистът е бил издирван от служители на "Съдебна охрана". Негови близки са били тормозени с посещения и призовки на различни адреси, в които се цитират не текстовете, относими към делото, а такива за тежко умишлено престъпление. При положение че той никога не се е укривал.

Росен Босев ще заведе дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

"Недопустимо е наказателни дела срещу журналисти, особено заведени от представители на държавата, да се гледат от съдия, в чиято безпристрастност по отношение на обвиняемия има основания  за съмнения", се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ). 

 От АЕЖ съобщиха, че ще уведомят и международните си партньори за случая и ще поискат от Европейската комисия да му обърне внимание в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.