Хипопотамът, както е известно, е подходящ за символ в определени ситуации. Хем е до гуша в калта, хем има твърде голяма уста. В този смисъл може би е крайно време в СДС да сменят лъвчето с хипопотам. Ще им отива повече, някак си.

От "Раковски" 134 (или по-точно от онази част от сградата, която все още се заема от СДС) направиха забележителен анализ на изборните резултати. А основните им изводи бяха кой от кой по-смехотворни:

1. Радан Кънев е влязъл по милост в Европейския парламент

Фактитe са следните - Кънев има 34 735 преференции, а Александър Йорданов - 13 752 преференции.

2. СДС е помогнал за спирането на похода на БСП към властта

Фактите обаче говорят друго. ГЕРБ има около 70 хил. гласа  по-малко в сравнение с предишните европейски избори. Тези гласове очевидно бяха загубени заради "Апартаментгейт". Доскоро СДС можеше да събере поне 70 хил. гласа. Сега очевидно дори това не му е по силите, за да компенсира спада на ГЕРБ.

Факт е, че ГЕРБ формално спира БСП от властта. Но животът и политиката не са просто формалност. Особено в третия си мандат ГЕРБ в някои отношения надмина БСП. То не бяха извинения към Путин, отказ от изгонване на руски дипломати заради аферата "Скрипал", възстановяване на АЕЦ "Белене"... При всички тези събития от БСП ръкопляскаха на ГЕРБ и дори правеха изказвания в стил "аз нали ви казах".

3. "Демократична България" лъже, че ГЕРБ работи заедно с ДПС

Фактите са доста по-различни. В последните години имаше редица знакови гласувания, по които ГЕРБ и ДПС бяха в пълен синхрон. Най-знаковото бе в миналия мандат, когато ГЕРБ, ДПС, БСП - чиито поход към властта сега герберите, заедно със СДС сега уж спират - и няколко по-малки формации бламираха съдебната реформа. В СДС очевидно са забравили, но техните тогавашни депутати в рамките на "Реформаторския блок" бяха от другата страна на барикадата.

След това обаче политиците от настоящата "Демократична България" напуснаха властта, докато тези от СДС и ДБГ предпочетоха да останат в нея. Може само да се предполага колко точно депутати щеше да има РБ при следващи парламентарни избори, ако целият блок беше напуснал властта. Със сигурност обаче резултатът щеше да е много по-добър дори от сегашния на "Демократична България" и СДС взети заедно.

СДС има един-единствен актив - своя бранд. Изтъргува го добре в ГЕРБ, спор няма. На сините не им остава нищо друго, освен да кешират и да си мълчат.