Американската армия публикува видео, на което според нея се вижда как Иранската революционна гвардия изтегля неизбухнала мина от единия атакуван танкер в Оманския залив, предаде Асошиейтед прес.

Според Вашингтон това е явно доказателство, че Техеран се е опитвал да прикрие участието си в нападението. В отговор Иран обвини САЩ, че организират "иранофобска кампания".

Въпреки че ислямската република отрича да е отговорна за атаката през 1987 г. и 1988 г., използва именно мини срещу петролни танкери на американския флот - т.нар. "Танкерни войни".

Според американската армия в черно-бялото видео и предоставените снимки се вижда въпросната мина до танкера "Кокука Кърейджис".

Говорителят на Централното командване на армията на Съединените щати капитан Бил Ърбан посочи, че плавателен съд на Революционната гвардия е премахнал мината от кораба.

"САЩ и международната общност стоят заедно и са готови да защитават интересите си, включително свободата на корабоплаването", обяви той. "Съединените щати нямат интерес да участват в нов конфликт в Близкия изток. Въпреки това ние ще защитим нашите интереси", подчерта Ърбан.

Преди това Иран отхвърли обвиненията за участие в нападението чрез съобщение на мисията на страната в ООН.

"Американските икономическа война и тероризъм срещу народа на Иран, както и масивното военно присъствие в региона са и продължават да бъдат основният източник на несигурност и нестабилност в региона на Персийския залив и най-значимата заплаха за мира и сигурността".

Собственикът на "Кокука Кърейджис" сподели, че моряците за забелязали "летящи обекти" преди атаката. По този начин намекна, че вероятно щетите не са причинени от мини. Президентът на компанията Ютада Катада не предостави доказателства за твърдението си, което противоречи на сведенията на американската армия.

Той също допълни, че екипажът е забелязал наблизо ирански военен кораб, но не конкретизира дали това се е случило преди или след нападението.

По-рано през деня Съветът за сигурност на ООН проведе заседание при закрити врати, посветено на вчерашното нападение над танкерите в Оманския залив, съобщи Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници. 

И.д. постоянният представител на САЩ в ООН Джонатан Коен е заявил, че всички улики изглежда сочат към Иран, съобщават дипломати. Ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения, подчертал е Коен.

Страни членки на Съвета за сигурност са подкрепили разследването на нападението срещу танкерите, но засега не са постигнати конкретни споразумения, заяви представителят на Кувейт в ООН Мансур ал Отайби, цитиран от ТАСС.

Мисията на Иран в ООН отхвърли категорично американските обвинения, че Техеран стои зад нападението и призова за диалог. Международната общност трябва да предотврати безразсъдните и опасни политики и практики на САЩ и регионалните им съюзници", се казва още в изявлението, цитирано от Асошиейтед прес.

По-рано министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих подчерта в изявление, че страната е готова да предостави редовни доставки на петрол на световните пазари и е засилила степента си на готовност за справяне с всякакви заплахи, предаде Ройтерс. Един от нападнатите танкери пренася метанол, произведен в Саудитска Арабия.