"Тези хора търпят различни негативи. От рода на набеждаване за провокация към подкуп, "защо сега", "това е с цел да си решат бизнес интереси" и още какво ли не. Без да се отчита, че тези хора поемат наистина сериозен риск. Надявам се такива хора да станат все повече."

Така зам.-главният прокурор Иван Гешев описа днес истинските "герои" - хората, които подават сигнали за корупция. Той поименно спомена сред тези доблестни българи подателите на сигналите срещу Десислава Иванчева - Ваклин, срещу кмета на пловдивския район Северен, и срещу най-"пресния" случай - кмета на Костенец.

"Никъде в света не става без хора, които да сигнализират, да свидетелстват за извършени престъпления. Дори по думите на колегите от специализираната прокуратура, в Костенец граждани са ги посрещнали с думите: „А защо се забавихте толкова, откога ви чакаме", допълни Гешев.

Иначе - извън патоса, делото срещу Радостин Радев ще е за т. нар. "активен подкуп" по чл. 304 от НК. От думите на разследващите стана ясно, че кметът е обещал 30 000 лв. на група общински съветници, за да тръгне реконструкция на общинско училище.

Решението на ОС е минало на 14 юни и предполага упълномощаване на кмета да подпише запис на заповед с оглед стартиране на плащанията по обществена поръчка за около 1 млн .лв. Съучастникът е управител на търговското дружество - изпълнител.

Гешев описа едните и другите видове граждани:

"Граждани, които не само говорят на маса как има корупция в България и тихичко си плащат, без да се оплакват и да подават сигнали... А граждани, които имат позиция, кото вече знаят, че в случай на подаден сигнал пред компетентните органи – сигналът им няма да потъне. Или да бъде логистиран на местно ниво - както според мен много често се е случвало в едни предишни периоди, в съответната Окръжна прокуратура."

Той намери място и за традиционното си шегобийство:

"Този кмет дава лош пример на останалите кметове – обещава, вместо да получава. И - как да кажа – е нетипичен случай."

Освен това Радев го заплашва каскада от други обвинения - за длъжностно присвояване, безстопанственост, за неправилно съхранение на боеприпаси и оръжие.