Комитетът на министрите на Съвета на Европа (СЕ) може да излезе със специален вид решение, посветено на България през декември, и това сериозно би навредило на международната репутация на България. Това ще стане, ако до "дедлайна" - 1 октомври, не бъдат изпълнени препоръките, дадени в резултат на осъдителни решения на ЕСПЧ в Страсбург срещу страната ни.

Това стана ясно днес от думите на Клеър Оуви, зам.-шеф на Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ към Комитета на министрите на Съвета на Европа. 

В София два дни се провежда кръгла маса именно по повод изпълнението на решенията на групата дела "С. З. срещу България" и "Колеви срещу България", засягаща систематичния проблем за неефективното наказателно производство в България и липсата на гаранции за независимо наказателно разследване срещу главния прокурор (цитатът е от СЕ).

Така вчера, както Клуб Z писа, бе разпространено становище на Съвета и в частност на действащия към Комитета на министрите Отдел за изпъленние на решенията на ЕСПЧ в Страсбург (Съветът на Европа е орган от 47 държави - включително такива като Русия и Турция, но членството в него дава право на достъп до правосъдието на ЕСПЧ, б.р.).

Именно споменатият Отдел през март констатира "липсата на напредък девет години след решението по делото Колеви, в подготовката на мерки, които да гарантират независимостта на разследванията срещу главния прокурор, включително независимостта на органите, отговорни за различните етапи на разследването". Сред идентифицираните проблеми са:

(I) фактът, че само прокуратурата може да реши дали да се проведе наказателно преследване;

(II) фактът, че главният прокурор и неговите заместници могат да отменят всяко решение, взето от друг прокурор, което не е било предмет на разглеждане от съд;

(III) липсата на каквато и да е възможност за жертвите да оспорят пред съд отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство или да повдигне обвинение;

(IV) невъзможността да бъде временно отстранен главният прокурор от длъжност;

(V) възможността главният прокурор да влияе на Висшия съдебен съвет („ВСС“) и на прокурорската колегия на ВСС, компетентни да вземат решения относно кариерата на прокурорите и назначаването на висшестоящи прокурори (които могат да имат досег с разследване срещу главния прокурор) и относно отстраняването на главния прокурор от длъжност.

Комитетът не министрите изрично напомни, че изобщо не е поставял изискване за промяна на процедурата за освобождаване от длъжност (или за разследване) на председателите на върховните съдилища на България, тъй като такова нещо не следва от решенията на ЕСПЧ.

Именно следвайки въпросните препоръки, днес Оуви напомни пред министър Данаил Кирилов, заместника му Николай Проданов, директорката на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева, членове на ВСС, магистрати, прависти и др., че евентуалното неспазване на дедлайна за изпълняване на препоръките ще доведе до въпросното решение срещу България.

„Ако дотогава (1 октомври) не бъдат представени удовлетворителни предложения за решаването на тези два идентифициран проблема, то тогава Комитетът на министрите ще приеме междинна резолюция, което не е добре за международната репутацията на България във връзка със защита правата на човека“, заяви Оуви.

Снимка Веселин Боришев

Преди това на влизане на кръглата маса Данаил Кирилов заяви пред журналсти, че пакетирайки и двамата председатели на върховни съдилища към главния прокурор, всъщност изпълнява решенията на "пътна карта" за съдебната реформа още от юни м.г., когато не е бил министър.

"Сега вие ми кажете кое да изпълняваме в този случай", попита той репортерите.

На въпрос - защо в изрично становище на СЕ от вчера се напомня, че има проблем с търсенето на отговорност само от главния прокурор, а не и от другите "двама големи", той попита: "Къде дойде това съобщение? Изпратете ми го, да."

Въпреки това днес Кирилов изрази пред Ови и пред другите гости на кръглата маса желание да се търсят решения, като напомни, че предложените от него мерки (по негово и на ВСС предложение да могат да се разследват тримата големи, това да може да прави прокурор от градската или от специализираната прокуратура, те да могат да се отстраняват временно, и т.н.) са само предложения и се оплака, ча "традиционно у нас критиките предшестват дебатите".

"За нас е важно да покажем на партньорите си висок стандарт и готовност на вътрешния режим да се изпълняват тези решения, защото искаме да бъдем равен, пълноправен член в ЕС и се надяваме нашите партньори да ни зачитат за такъв", каза обаче Кирилов.

Миглена Тачева обърна винмание, че предстоят "два анализа", които трябва да станат готови до... 30 септември, иначе казано - последната дата преди 1 октомври.