„И аз нямам доверие на сътрудниците си. Разделих се с най-близкия си. Семейство нямам. За съжаление, семейството ми беше Цветанов. И сега ми липсва.“

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел. Той пристигна за участие в Европейския съвет.

Повод за тези думи бе въпрос за вицепремиера Красимир Каракачанов, който тези дни в обяснение по делото за издаване на български паспорти срещу подкупи писа, че не може да спи и че не вярвал вече на съветниците си.

За Каракачанов и цената на изтребителите

Все пак Борисов се вижда с Каракачанов поне по 5 пъти на ден и знае колко е тежкаработата на вицепремиера, особено в сферата на отбраната:

„Трябва два кораба да се организират, да се организират самолетите, 100 бронетанкови машини... Това го прави той. Ново военно училище, подготовка... Вчера лично настоях колегите да подкрепим ремонта на“Су-25“.

Последва намек, че така ще има и за руснаците, и за американците.

„Едното е 2,2 милиарда долара, другото – 40 милиона. Моля ви да си спестите такива коментари“, отговори Борисов.

За споровете около партийните субсидии

"Не мога да разбера защо продължават дискусиите. Вече започва да ми се вижда нахално. Преди 2 години цялата предизборна кампания на президента Радев мина на фона на субсидиите и референдума за 1 лев на глас. Помните ли или вече ви е толкова къса паметта? И тогава управляващите в наше лице се биеха (смисълът в случая е „бяха бити“ - б.р.) редовно, че едва ли не те са виновни за това. Аз тогава поех ангажимент и веднага след изборите го внесохме в парламента. Но другите партии не го подкрепиха. Когато бях в „Шоуто на Слави“, поех ангажимент, че ще го вкарам пак. Тогава си спомняте, че президентът Радев отказа участие, за да не поема такъв ангажимент. Но тогава нямаше изказвания, че това е популизъм, че не е демократично, че ще убие партиите. Напротив – бой по ГЕРБ от сутрин до вечер защо това не се приема с мнозинство. Какво искат повече от нас?

Второ, казват, че не им достигат субсидии. Добре, щом не ви достигат, има и американски модел. Към субсидията от 1 лев, която поддържаме вследствие, че 2,5 милиона посочиха този един лев – други не се произнесоха колко да са – ДПС внесоха за нула. Ние не приехме тяхното решение. Тези 2,5 милиона – както искате ги наричайте – за нас са голяма част от народа и затова аз 1 лев съм посочил. Който не му стигат парите, има право по най-прозрачния начин да посочи – фирмата Х или милионерът Y от САЩ дарява толкова пари на дадената фирма. Проверяват го Сметната палата, службите пред очите на всички. 100 процента прозрачност. Вместо, както г-жа Нинова, уважаваният от мене лидер на БСП, каза, бизнесмените от БСП да затворят портфейлите си – това е цитат. Има състав на престъпление в тези няколко изречения. Приемаме, че те на конгресите си говорят винаги 5 за 6. Но да затворят портфейлите. Ето, сега могат да ги отворят и да кажат кой бизнесмен колко е внесъл. И да си ги узаконят.

Цитирам, не нападам. Ако може, да пуснат нейния цитат и моя коментар. Защото преди няколко дни тя каза, че аз не съм успял да ѝ взема оставката. Оставка, която тя подписа и връчи сама! Какво общо имам аз с нейната оставка, госпожи и господа?"

След това Борисов заяви, че поднася извинение на коалиционните си партньори от „Обединени патриоти“, че не е обсъждал на коалиционен съвет с тях субсидиите.

За ТЕЦ „Варна“ и нейния собственик

Премиерът бе помолен и да коментира твърденията на Антикорупционния фонд, че ТЕЦ „Варна“ застрашава енергийната сигурност на България. Неин мажоритарен собственик е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.

„Не знам нищо по темата. Казаха ми, че си имаме много големи мощности“, отговори Борисов.

Той смята, че енергийната ни сигурност не е застрашена по никакъв начин:

„Защото работят всички блокове. Предсрочно приключи ремонтът на един от реакторите в „Козлодуй“. Така че сега и ВЕЦ са пълни, АЕЦ работи с пълна мощност. Трите централи в Маришкия басейн работят с пълна мощност. Интересно е името на собственика, затова се говори и толкова.“

На намека, че цената също може да е интересна, министър-председателят зояви, че не е нито продавач, нито купувач на тази ТЕЦ.