Съветът на Европа не само не е харесал проекта на правосъдия министър Данаил Кирилов, с който той смята, че ще въведе ефективен механизъм за разследване срещу т.нар. трима големи, но и призовава за конституционни промени, за да се гарантира ефективност на евентуално преследване срещу главния прокурор.

Това става ясно днес от поредно становище на СЕ. На институцията за втори път й се налага да излиза с подобни съобщения, които практически опровергават правосъдното ведомство. Първият път бе по повод на неизменното настояване на Кирилов, че от България се иска да уреди механизъм за "тримата големи" - председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, а не само за последния.

Днешното становище идва след проведената в понеделник втора дискусия по "проекта Кирилов", по време на която съдии от различни съдилища, както и техни съсловни организации, дадоха да се разбере, че без промяна в основния закон, където е уреден статутът на главния прокурор като лице на върха на йерархичната пирамида, няма как да се гарантира ефективно разследване срещу него. Нещо повече - с проекта на министерството той добива още по-стабилен имунитет.

Кирилов обаче категорично отхвърли възможността за изменения в Конституцията и даде да се разбере, че ще внесе текстовете си за изменения в НПК и Закона за съдебната власт почти във вида, в който ги е подложил на дискусия.

Става ясно и че за международната организация въпросният проект съвсем не е "много добра първа крачка", каквито коментари от Министерство на правосъдието заявиха, че са били отправени от СЕ. И че продължават да настояват за "отстраняване на рисковете за независимостта и ефективността на разследване срещу главния прокурор".

"Що се отнася до разследванията срещу главния прокурор, представителите на Отдела за изпълнение на решенията (на ЕСПЧ в Страсбург, б.р.) припомниха необходимостта да се гарантира достатъчна йерархична, институционална и практическа независимост на всеки стадий от наказателното производство (включително предварителната проверка) и при всякакви обстоятелства.

Те приветстваха готовността на българските власти да работят върху законодателно предложение, но отбелязаха, че проектозаконът от 14 юни 2019 г. не отстранява рисковете за независимостта и ефективността на разследване срещу главния прокурор на досъдебния стадий на производството и би могъл да направи по-трудно започването на разследване", изразяват съмнение в качеството на проекта от СЕ и пак подчертават, че проблемно е разследването срещу обвинител номер едно, а не срещу върховните съдии.

И обръщат внимание, че конституционна реформа не е невъзможна. Въпреки че Кирилов отрича такава:

"Доколкото много участници изказаха съмнения за възможността, в рамките на сегашната конституционна рамка, да бъдат предвидени гаранции, съответни на изискванията на практиката на Съда в Страсбург, заместник-ръководителката на Отдела припомни, че конституционна реформа също може да представлява адекватна мярка за изпълнение на решение на ЕСПЧ."

Както е известно, преди седмица Комитетът на министрите на Съвета на Европа (СЕ) обяви, че може да излезе със специална резолюция, посветена на България през декември, и това сериозно би навредило на международната репутация на България. Това ще стане, ако до 1 октомври, не бъдат изпълнени препоръките, дадени в резултат на осъдителни решения на ЕСПЧ в Страсбург срещу страната ни. 

Става въпрос за групата дела "С. З. срещу България" и "Колеви срещу България", засягаща именно систематичния проблем за неефективното наказателно производство в България и липсата на гаранции за независимо наказателно разследване срещу главния прокурор (цитатът е от СЕ). От години ЕК настоява да се уреди възможността за наказателно преследване на обвинител номер едно, който в момента е на върха на йерархичната структура.

Вместо това обаче правосъдният министър излезе с "реформа", касаеща "тримата големи", обявявайки че те вървят "в пакет". Върховните съдии обаче нямат никакви лостове за влияние над ръководените от тях магистрати - за разлика от главния прокурор. Показателно е и че предложенията на правосъдния министър се харесват само на... прокурорите.