Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След серия от негативни становища на Съвета на Европа, министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви днес, макар и "с половин уста", готовност за "дебат" за предприемане на мерки за ефективно разследване само срещу главния прокурор, а не срещу "тримата големи" в пакет, както настояваше досега.

"Крайно време беше да стартираме работата по този въпрос, който беше визиран в предходните доклади на ЕК. Така че надявам се да започне един широк подробен дебат в тази връзка, включително и по въпроса дали мерките да обхващат "тримата големи" (председателите на ВАС и ВКС и обвинител номер едно) или да се отнасят само и единствено за главния прокурор - така, както се тълкува решението на Европейския съд за правата на човека", посочи днес в парламента Кирилов, цитиран от "Фокус".

Т.нар. "проект Кирилов" за изменения в НПК и в Закона за съдебната власт третира "тримата големи", въпреки изричното посочване от Брюксел, че иска разработването на мерки само срещу главния прокурор поради естеството на фигурата му - по Конституция той е на върха на йерархията за цялата прокуратура, докато председателите на ВАС и ВКС са административни ръководители и функциите им не позволяват намеса в делата на магистратите. 

Съдии, както и Съветът на Европа посочват, че за да се разреши проблемът с ефективното разследване на главния прокурор - то трябва да се мине през изменения в основния закон - нещо, което Кирилов категорично отрича.

"Това не означава обаче, че не трябва да коментираме статута на "тримата големи", който е установен еднакво в Конституцията", продължи да настоява и днес Кирилов.

Той смята, че макар и техните функции да не са еднакви, статутът им е сходен и е конституционно обусловен със 7-годишен мандат.

"Следва и основанията за прекратяване на този мандат, ако приемем, че това е възможно да се урежда със закон, трябва да бъдат еднакви", допълни.

Кирилов посочи, че и сега може да се проведе успешно разследване срещу "тримата големи" - "стига да има кой да го направи". Заяви, че предстои да бъде проведено обществено обсъждане на промените и би трябвало през септемврийската сесия на парламента те да бъдат гласувани в пленарна зала.

На въпрос как му е дошла идеята да заяви, че ще си подаде оставката, ако не падне мониторинговият доклад за България до края на мандата на тази Европейска комисия, Кирилов посочи:

"Отвътре ми дойде." 

"Смятам, че това е залог за добросъвестна работа. Всички да занаят, че нямат проблем с правосъдният министър и той може да си отиде във всеки един момент - или най-късно през октомври месец."

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Няма как, ще трябва да го

Няма как, ще трябва да го изтърпим до октомври. Можеше и да е по-лошо (казал песимиста). ... Виц: Въпрос: Какво е оптимист ? Отговор: Оптимист - това е зле информиран песимист.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

... "(казал оптимиста)",

... "(казал оптимиста)", разбира се. механична грешка
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

Заглавие от вчера ТУК: " Съветът на Европа: Ако трябва, променете Конституцията" щото и той не харесва НЕфелното законче на Барни Ръбъла... Ама Бърни Ръбъла вече бил готов да "дебатира".. С кого - не уточнява.. Щото му го няма ПАРАПЕТА НА КОШАРКАТА... Да положи главица - кат най-верно помиярче, та БАШ ДЕБАТИРАЩИЯ да му каже кво да прави.. .... Друг виц: Оптимист - в ГРОБището вижда плюсове, вместо кръстове..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.