След серия от негативни становища на Съвета на Европа, министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви днес, макар и "с половин уста", готовност за "дебат" за предприемане на мерки за ефективно разследване само срещу главния прокурор, а не срещу "тримата големи" в пакет, както настояваше досега.

"Крайно време беше да стартираме работата по този въпрос, който беше визиран в предходните доклади на ЕК. Така че надявам се да започне един широк подробен дебат в тази връзка, включително и по въпроса дали мерките да обхващат "тримата големи" (председателите на ВАС и ВКС и обвинител номер едно) или да се отнасят само и единствено за главния прокурор - така, както се тълкува решението на Европейския съд за правата на човека", посочи днес в парламента Кирилов, цитиран от "Фокус".

Т.нар. "проект Кирилов" за изменения в НПК и в Закона за съдебната власт третира "тримата големи", въпреки изричното посочване от Брюксел, че иска разработването на мерки само срещу главния прокурор поради естеството на фигурата му - по Конституция той е на върха на йерархията за цялата прокуратура, докато председателите на ВАС и ВКС са административни ръководители и функциите им не позволяват намеса в делата на магистратите. 

Съдии, както и Съветът на Европа посочват, че за да се разреши проблемът с ефективното разследване на главния прокурор - то трябва да се мине през изменения в основния закон - нещо, което Кирилов категорично отрича.

"Това не означава обаче, че не трябва да коментираме статута на "тримата големи", който е установен еднакво в Конституцията", продължи да настоява и днес Кирилов.

Той смята, че макар и техните функции да не са еднакви, статутът им е сходен и е конституционно обусловен със 7-годишен мандат.

"Следва и основанията за прекратяване на този мандат, ако приемем, че това е възможно да се урежда със закон, трябва да бъдат еднакви", допълни.

Кирилов посочи, че и сега може да се проведе успешно разследване срещу "тримата големи" - "стига да има кой да го направи". Заяви, че предстои да бъде проведено обществено обсъждане на промените и би трябвало през септемврийската сесия на парламента те да бъдат гласувани в пленарна зала.

На въпрос как му е дошла идеята да заяви, че ще си подаде оставката, ако не падне мониторинговият доклад за България до края на мандата на тази Европейска комисия, Кирилов посочи:

"Отвътре ми дойде." 

"Смятам, че това е залог за добросъвестна работа. Всички да занаят, че нямат проблем с правосъдният министър и той може да си отиде във всеки един момент - или най-късно през октомври месец."