Премиерката на Великобритания Тереза Мей е заявила на президента на Русия Владимир Путин, че Кремъл трябва да освободи 24-те арестувани моряци от украинските кораби с цел да се свали напрежението между Москва и Киев, се посочва в разпространено от кабинета на британската министър-председателка съобщение, пише ТАСС.

"Тя е казала, че действията на Русия в Украйна предизвикват дълбоко безпокойство и за да се постигне дори и малък прогрес, е наложителна деескалация на конфликта и освобождаването на 24-те украински бойци, корабите на които бяха насилствено арестувани в Черно море", се изтъква в комюнике на Даунинг стрийт 10.

Три кораба на ВМС на Украйна на 25 ноември 2018 година са нарушили според Москва териториалните води на Руската федерация при протока между Черно и Азовско море и затова са арестувани. Води се следствие за нарушаване на границата на РФ. Киев отрича корабите да са преминали във водите на Русия.

Мей подчертала пред Путин, че двустранните отношения не могат да се нормализират заради безотговорните и дестабилизиращи действия на Москва, които заплашват Великобритания и особено кампаниите по дезинформация и кибератаките срещу институции на чужди държави.

 
Двамата са обсъдили и случая в Солсбъри, когато на 4 март 2018 година агенти на ГРУ се опитаха на отровят бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тогава се развихри дипломатически скандал в цяла Европа, особено след като стана известно, че за отравянето е използван невропаралитичен боен газ, известен като новичок.
 
Тереза Мей настоява агентите на Русия да бъдат съдени. Москва отрича категорично участие в атентата срещу Скрипал и отказва да предаде на Лондон извършителите.
 
"Министър-председателката заяви, че използването на смъртоносно нервнопаралитично вещество по улиците на Солсбъри е част от по-широк модел на неприемливо поведение и е наистина жалка постъпка", каза нейна говорителка.
 
Великобритания ще продължи да защитава либералната демокрация и правата на човека, равенството на всички групи, включително и на хомосексуалните общности, подчертала в разговора Тереза Мей. Това очевидно е в отговор на днешното интервю на руския президент във в. "Файненшъл таймс", в което Путин заявява, че либералните идеи са отживелица.
 
 
В разговора са били обсъдени и ядрената сделка с Иран и ситуацията в Сирия.
 
Срещата между двамата е преминала подчертано хладно. Тя е първата на високо ниво от години насам. Във Великобритания в навечерието на срещата бяха отправени много остри критики срещу Мей, че въпреки поведението на Москва на световната политическа сцена тя е решила да се срещне с Путин.