Българският национален отбор по волейбол за жени загуби и втората си среща от предварителна група В на световното първенство за жени в Италия. В драматичен двубой състезателките на Владимир Кузюткин отстъпиха с 2:3 гейма (19:25, 25:23, 19:25, 25:18, 12:15) пред тима на Сърбия.

Вчера, в първия мач от груповата фаза, българският отбор падна от Бразилия с 0:3, след като имаше много трудности в посрещането и защитата. Днес тимът показа значително по-концентрирана и организирана игра, благодарение на която успя да спечели 2 гейма, а с това и първа точка на мондиала.

Особено драматично бе спечелването на втория гейм, в който изоставахме с 15-20, но благодарение най-вече на силния сервис на Добриана Рабаджиева, както и на индивидуални грешки от сръбския отбор, изравнихме резултата за 23:23. Последва страхотна блокада на Страшимира Филипова, а Елена Колева бе безгрешна при последвалия геймбол.

В тайбрека „лъвиците” отново бяха много близо до подобен обрат. Изоставаха с три точки пасив за 7:10, а след това стигнаха до 10:10, но в края на срещата Бранкица Михайлович реализира няколко феноменални точки, с които гарантира победата на „репрезентацията”. Именно тя стана и най-резултатен играч на мача, завършвайки със завиден актив от 31 пункта. За България най-много точки – 23 реализира Елица Василева.

След тази загуба България има една точка и заема пето място в класирането, докато Сърбия е на второ с пет пункта. Лидер е Бразилия с пълен актив от 6 точки. Утре от 21:00 часа „лъвиците” излизат срещу Турция в изключително важна среща.

Регламентът на турнира предвижда първите четири отбора от всяка от четирите групи да продължат напред във втори кръг. Там първият и вторият от групи А и В ще се изправят срещу третия и четвъртия от групите С и D. Спечелените точки от първата фаза се запазват, като се зачитат резултатите само срещу отборите, които продължават напред.