"Ключовата дума е "справедливост". Не ме разбрахте за сините лампи. Милост няма да има за никого, иначе партията няма да продължи да съществува. Искам, когато застанете до хората - да сте като тях. А не както имаше един виц: виж във властта как смени походката. Не искам да сменяте походката. Справедливост и да сме близо до хората, а не да сме лъскави, номенклатура. Това е единственият проблем на партията".

С тези послания лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към делегатите на провелия се днес конгрес на партията, на който доскоро дясната му ръка Цветан Цветанов бе освободен от ръководните постове. Самият Цветанов запази мълчание.

 

За да затвърди намерението си за стягане на редиците и за "завръщане на ГЕРБ сред хората", Борисов предложи днес и етична комисия, която да се занимава със сигнали за злоупотреби от страна на членове на ГЕРБ или поставени от нея на ръководни позиции лица.

 

Борисов обяви и отваряне на обсъжданията за кандидати за кметове и общински съветници на предстоящия тази есен вот. Искал номинациите да се правят пред обществеността - на публични дискусии, не само сред местните партийци.

Този, който вдигна ръка

Борисов започна речта си с това, че за него денят е „най-труден“ - заради освобождаването на Цветанов. „Но няма да коментираме тая тема повече, тя е достатъчно болезнена“, посочи той. Но изтъкна, че това искало обществото (Цветанов бе принуден да напусне заради "Апартаментгейт" - б.р.) След което направи препратка към последния конгрес на БСП, на който лидерката Корнелия Нинова оттегли изненадващо вече подадената си оставка.

„Представяте ли си колко би било забавно сега да кажа - оттеглям точката за Цветанов, той си остава, няма да дам оставката. Както направиха в БСП. Просто искам да видите разликата в партията. Надали този, който си е вдигнал ръката за освобождаване на Цветанов му е било много лесно след толкова години съвместна работа“, посочи Борисов, визирайки онези 1046 делегати, които гласуваха малко по-рано „за“ освобождаването на бившия вече заместник на Борисов от постовете в ГЕРБ.

И благодари на Цветанов за лоялността.

Властта в ръцете на един – не е правилно

След като отдаде дължимото на опозицията, Борисов се върна към вътрешнопартийните дела. За да обяви структурните промени, анонсирани по-рано – че властта вътре в самата партия вече ще бъде по-диференцирана – с други думи – да не е в ръцете само на един човек, както бе в случая с Цветанов.

„Хората са много по-чувствителни за справедливост. Трябва ли да стигаме дотам, че да идват хора от Пловдив да ми се оплакват и да търся кмета да уволнявам (районен кмет, б.р. След сигнал лично до премиера). Тази власт и отговорност и взимане на решения от един човек е неправилна. Така направихме партията – аз, Цветанов и надолу...

Сега искам етична комисия – и когато получаваме във фейсбук или на страницата ни сигнали – първо ние да си ги проверим. Ако ще е къща за гости, или ще се говори в един град, че някой е взел минералната вода, първо ние да проверим дали е вярно. И каквото ни струва – да предложим отстраняване от партията“, даде заявка лидерът на ГЕРБ.

Кои ще са членовете на въпросната етична комисия – тясното ръководство ще решава отделно.

„Животът е динамичен и очакванията към нас са да сме динамични. Преди 10 години беше достатъчно че „Витошка“ ще стане пешеходна зона. Беше достатъчно хората да се зарадват, че ще има естакади и да не ти повярват, че по „Струма“ ще си ходят на море и вечер ще се връщат вкъщи. Или че ще ходиш до Бургас, до Истанбул... Вчера с Григор Димитров се видяхме и каза „ходих си до Хасково““, продължи Борисов.

И стигна до  извод:

"В тази част на направеното ние нямаме опонент. Толкова е много, че ако тръгна да припомням всичко няма да смогнем във времето, което сме си задали.“

Прогресивен "данък"

В речта си Борисов анонсира още една вътрешна промяна в партията – членският внос. След като ГЕРБ отказа да дебатира по друга сума за партийната субсидия и тя остана на ниво първоначално предложение - 1 лев вместо сегашните 11 лева (но и безлимитно финансиране от бизнеса), днес той обяви, че членският внос в партията скача. Диференцирано. На принципа по-богатите партийци ще плащат повече. Сега всички членове на ГЕРБ дават своята годишна „лепта“ от 2 лева.

„Сега ще предложим Изпълнителната комисия да се събере и да каже какъв ще бъде размерът на членския внос – всеки, който е на по-висок пост, да плаща повече, защото има по-висока заплата. Да има диференцирана ставка. Тези, които учат, пенсионерите – за тях да остане същия или да се увеличи минимално, а всички, били в листите на ГЕРБ – да плащат повече. Това дава възможност за чистота и прозрачност“, обяви лидерът. 

Не ме разбрахте за сините лампи

След което Борисов пак се върна на основното си послание:

„Ключовата дума е справедливост. Ключовата дума е важна, защото хората ни гледат. Ето, в БСП този, който им купуваше гласове в Асеновград, става член на Изпълнителното бюро (Борисов визира Манол Генов, който бе оправдан по въпросното обвинение, б.р.).

Помните ли на миналата конференция ви говорих за сини и червени лампички и вие не ме разбрахте. Не ме разбраха и тези с къщата за гости, и други не ме разбраха, не ме разбраха и в Пловдив. Няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да съществува.“

Да не сме станали номенклатура

В този тон Борисов зададе тон и за предстоящия през октомври избор за кметове и общински съветници, като обяви чистка по места (още след евровота изрази недоволство от структурите в Плевен и Добрич). Обясни на делегатите, че партията трябва да се обновява, а не да се феодализира и даде заявка, че ще отвори публичен дебат за номиниране на местната власт.

„Много добре събранията да си огледат хората. Много добре. Етичната комисия, Изпълнителната комисия ще окажат максимална помощ. Някъде ще направим промени, но ще оставя на събранията да предлагат. Но искам събранията да са отворени – например среща с обществеността. Да видя какво мислят хората за нашите кметове, нашите общински съветници.

Защото колкото и да сме добри... да не сме станали лъскави, да не сме се самозабравили, да не сме станали... номенклатура му викаха едно време“, обясни Борисов.

И заяви, че трябва да се направят „радикални промени там, където губим“. 

„Един Плевен – само защото няколко човека са се възприели като тартори, ние нямаме не само успех – смеят ни се там. При толкова направени от нас неща за града. Там трябва из основи – първо етичната комисия, после ИК...“

По думите на Борисов въпросът не бил партията да се свие до 10-15% електорална подкрепа и да си живее спокойно. „Има наши приятели в дясно, с 4-5%, които са креслива опозиция“, даде пример той, очевидно визирайки „Демократична България“, защото другата партия вдясно – СДС, стана коалиционен партньор на ГЕРБ за вота този май.

„Това е единственият проблем пред партията. Справедливост и да си близко до хората. Искам като застанете до хората да сте еднакви. А не да е както в онзи виц „виж във властта как смени походката“. Не искам да си сменяте походката. Всеки да се огледа какво прави и как го прави“, заръча като обобщение Борисов.

И даде формулата за местния вот, вече изпробвана: "ОК, искам хората да виждат тракторите и багерите как работят. Хората когато виждат багерите и тракторите, не ни се сърдят. Доказахме, че можем да строим, знаят, че ще стане и затова не ни се сърдят. Нарочно заставам - ей така да ме гледат - да видим колко ще ме напсуват и колко ще махнат (с ръка). И си правя моя социология. И да чукна на дърво - засега е добре."

На финала на това Национално събрание, провело се в рамките само на един час, лидерът обяви закриване - за да могат делегатите да се качат на колите си и да отидат до морето. Което и той щял да направи - през август.