Министър-председателят Бойко Борисов днес рязко втвърди тона спрямо Сърбия, защото вчера българският посланик е бил викан във външното министерство в Белград, за да му бъде обяснено, че поведението на премиера ни спрямо Косово е "неприемливо".

"Той сега ще види какво е неприемливо поведение", каза Борисов за сръбския външен министър Ивица Дачич. "Нито (президентът Александър) Вучич, нито (министър-председателката) Анна (Бърнабич) какво ще кажат не ме интересува."

Борисов беше видимо разгневен от обстоятелството, че докато седели заедно с Бърнабич на регионална среща на високо равнище в Сараево вчера, в Белград Дачич наредил да бъда повикан българският посланик и пред него да бъдат порицани коментарите на нашия премиер за Косово.

Размяната на гневни реплики между София и Белград започна след среща на високо равнище на страните от т.нар. Берлински процес в Познан, Полша, през миналата седмица. Там в отговор на репортерски въпрос, свързан с Косово, Борисов каза, че на новия "външен министър" на ЕС, испанеца Жозеп Борел, не е позволено да следва позицията на страната си, която (за разлика от 23 държави в ЕС, вкл. България) не признава Косово. Дачич в серия публични коментари заяви, че Борисов трябва да следва позицията на ЕС, който не признавал Косово и да не поучава Борел. Той се обърна към българския премиер  на "ти, Бойко".
 
Берлинският процес е германска инициатива, която цели да попдомогне реформите и регионалното сътрудничество в Западните Балкани, за да ускори процеса на интеграцията им в ЕС.
 
"Давам нашия случай за пример за балкански номера. Да, това не е дипломатично. На Дачич не му било приемливо моето изказване? Анна, ако имаше нещо неприемливо, защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по-малко сръбският и българският народ", коментира премиерът.
"Неговият (на Дачич - б.р.) премиер седи до мене, когато говорим, и вчера (Дачич - б.р.) си позволява да ми вика посланика и да ми каже, че ми било поведението неприемливо. Той сега ще види какво е неприемливо поведение! Той сега ще види! Аз зор от него нямам. Довчера говорих с най-добри думи, но след като си го е позволил, докато не ми каже "извинявай, Бойко"..., просто нито Вучич, нито Анна ме интересува какво ще кажат", каза Борисов.
Като организация ЕС не признава държави. Това е прерогатив на неговите държави членки и всяка има индивидуална политика по такива въпроси. Косово обаче е част от процеса на разширяване на ЕС и в това отношение Борел ще бъде длъжен да прилага общите решения на 28-те към обявилата независимост през 2008 година бивша сръбска провинция.
 
За изтичащия петгодишен мандат на сегашните европейски институции ЕС беше замразил приемането на нови членки. Размразяването на този процес и засиленото внимание на ЕС към инфраструктурното свързване на Балканите с Европа беше главният приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Кулминацията на тези усилия беше срещата на върха ЕС- Западни Балкани, чийто домакин беше София на 17 май същата година.