Европейските министри на външните работи са готови да наложат днес санкции на Турция заради сондажите за газ, които тя извършва в изключителната икономическа зона на Кипър, пише гръцкият всекидневник "Етнос".

Мерките, които според изданието са съгласувани между постоянните представители на държавите членки на ЕС, включват прекъсване на финансирането от европейския бюджет, на срещите на високо равнище, на преговорите за въздухоплавателно споразумение и на заемите от Европейската инвестиционна банка.

Кипър и Гърция настояха за санкциите в отговор на незаконните според тях действия на Турция в акваторията на разделения остров, чиято северна част Турция окупира през 1974 г.  в отговор на инспириран от някогашната гръцка военна хунта опит на кипърски военни за преврат и присъединяване към Гърция.

Турция не признава Кипър и смята, че има права над това, което Никозия обозначава като своя изключителна икономическа зона. Самообявилата Севернокипърска турска република пък е призната само от Турция и Азербайджан.