Руските смартфони, компютри и телевизори да бъдат само със софтуер местно производство - това предлага законопроект, внесен в руската Дума, съобщи Ройтерс.

Мотивът е да се подкрепят местните производители на софтуер. Всяко устройство ще трябва да идва с предварително инсталиран руски софтуер, иначе производителят ще бъде глобяван.

В момента законопроектът все още не е минал дори първо четене, но ако бъде приет след три гласувания в долната камара и едно в горната, ще влезе в сила от юли 2020 г.

В момента най-популярни в Русия са смартфоните на Apple, Samsung и Huawei. Първите имат своя собствена операционна система, която е затворена, и устройствата им изключително трудно могат да бъдат пригодени към друга. Корейците и китайците имат повече гъвкавост, но освен ако руските разработчици не извадят от някъде родна версия на Android, по всяка вероятност просто ще се изтеглят от пазара.

Единствената руска алтернатива е уж разработвана версия на Sailfish OS, която подобно на Android е базирана на ядрото на Linux. През 2015 г. министърът на комуникациите Николай Никифоров имаше амбиции тази операционна система да замени iOS и Android, и изрази амбиции до 2025 г. тази операционна система да измести 50% от другите на руска територия. Засега няма дори публикувана версия на руска разработка. В крайна сметка тя по всяка вероятност ще бъде просто модифицирана и рускоезична версия на иначе създадената от финландци операционна система.

Поне по отношение на смартфоните има някакъв напредък. Освен любопитният Yota Phone с два екрана - един обикновен и един с електронно мастило, наскоро търсачката Yandex започна да произвежда бюджетни устройства - с Android.

През последните години Русия въвежда все повече законодателство, което цели да ограничи и затвори както руският Интернет, така и руският софтуер от останалия свят. Според противниците на режима сред софтуерните специалисти, това ще е пореден опит не само да се изтикат чужди компании, но и държавата да има пряк контрол върху технологиите и устройствата на гражданите си, подобно на Китай.