Южна Корея ще извади Япония от "белия списък" на доверени търговски партньори, обяви днес министърът на планирането и финансите Хон Нам Ки, цитиран от Франс прес. Това стана няколко часа, след като Токио предприе подобна мярка срещу Сеул. 

Японското решение "подкопава отношенията, основаващи се на доверие и сътрудничество, които двете страни са установили", заяви министърът.

"По тази причина изразяваме силния си протест и дълбоко съжаление и призоваваме Токио незабавно да отмени тези отмъстителни търговски мерки", добави той. "Ще продължим да полагаме усилия, за да разрешим този въпрос по дипломатически път", каза Хон Нам-ки. "Но също така ще изтеглим Япония от белия списък и ще започнем процедура, за да засилим контролните мерки върху износа ни", заяви южнокорейският министър.

Япония реши днес да затегне търговските ограничения за Южна Корея, изваждайки я от списък на страни, които се ползват с привилегировано отношение - мярка, определяна от Сеул като "безотговорна"

Държавният глава на Южна Корея Мун Дже Ин обеща да вземе сериозни мерки срещу японското решение, но не даде подробности какви точно ще бъдат мерките, допълва Ройтерс. 

Изваждането на Южна Корея от т.нар. бял списък на облагодетелствани износни дестинации означава, че износителите ще се сблъскват с повече бюрокрация и проверки преди да получат разрешителни, което евентуално ще за забави износа на широк спектър стоки.

Отношенията между Токио и Сеул рязко се изостриха, след като през есента на 2018 година Върховният съд на Република Корея излезе с решение, оспорено от Токио.

Според него на четирима бивши работници на японската компания, която сега се нарича "Нипон стийл енд Сумитомо метал" (Nippon Steel & Sumitomo Metal), трябва да бъдат изплатени компенсации за това, че по времето на Втората световна война са били принудително мобилизирани и накарани да полагат тежък труд в едно от предприятията на компанията.

От четиримата ищци днес е жив само един.