Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е разочарован от решението на Гибралтар в четвъртък да освободи иранския танкер "Адриан Даря-1".

Британската територия задържа кораба на 4 юли по подозрения, че пренася петрол за Сирия, срещу която ЕС има наложени санкции, предаде Ройтерс

"Неприятно е, че това се случи", сподели Помпео пред телевизия "Фокс Нюз" и добави, че Вашингтон е предал своята "силна позиция" на гръцкото правителство, както и на останалите пристанищни градове в Средиземно море.

Държавният секретар обяви, че подпомагането на кораба е равносилно на подкрепяне на терористична организация.

Гръцкият министър на корабоплаването Янис Плакиотакис обяви пред британската телевизия "Скай", че страната не е получавала официално искане "Адриан Даря 1" да акостира на гръцко пристанище.

От думите му стана ясно, че Атина няма да заеме официална позиция, докато корабът не изясни намеренията си.

В интервю пред "Ен Би Си Нюс" външният министър на Иран Мохамед Зариф подчерта, че ислямската република няма намерение да влиза във война със САЩ.

"Ние никога не сме го правили през последните 250 години. Ние се защитавахме. И ние научихме нападателите си на много ценни уроци", сподели той.

Зариф допълни, че навика на Щатите да повтарят "Не изключваме нито една опция" е нарушение на Хартата на Обединените нации.

Преди това тонът на говорителя на външното минитерство Абас Мусави бе много по-остър. 

"Иран изпрати необходимите предупреждения по официалните канали, най-вече швейцарското посолство, към американските представители да не извършат подобна грешка, защото ще има тежки последици", подчерта той по иранската държавна телевизия.

Революционната гвардия на Иран "конфискува" британския танкер "Стена Имперо" на 19 юли в Ормузкия проток по обвинения, че е нарушил закони на мореплаването, две седмици след задържането на "Адриан Даря-1" (по това време "Грейс-1").

"Докато иранският танкер не пристигне на дестинацията си британците трябва да помагат да приключим кризата", обяви Хешматола Фалахатпише - председател на комисията по национална сигурност и външна политика към парламента на Иран. "Кризата с Великобритания не е приключила. Великобритания носи главната отговорност за приключването на кризата с петролните танкери", допълни той.

Мусави оповести, че Техеран очаква съд да се произнесе дали "Стена Имперо" може да бъде освободена и добави, че се надява процедурата да приключи възможно най-скоро.