Изненадващо съобщение се появи днес на сайта на Прокуратурата на Република България. Главният прокурор Сотир Цацаров и номинираният единствен кандидат за поста му - Иван Гешев, са се срещнали с главния "обвинител" и свидетел по делото "Иванчева" - Александър Ваклин. Срещата е била по молба на бизнесмена, държат да уточнят от прокуратурата. А от съдържанието на самото съобщение става видно едно: така Ваклин, волно или неволно, става част от кампанията за подкрепа на Гешев за поста на Цацаров. Чрез него се опровергават медийни публикации, в които се говори за бизнес връзка между жената до настоящия заместник на главния прокурор и строителния предприемач.

В срещата е участвала и другата заместничка на Цацаров - Мария Шишкова. Или с други думи - цялото висше прокурорско войнство на ВКП е откликнало.

Във въпросното съобщение на обвинението се разказва, че срещата е поискана от Ваклин, подал сигнала срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, "по повод упражняването на системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му, вследствие на показанията му като свидетел на държавното обвинение". Прелюдията е, че "тази манипулация на общественото мнение" е започнала отдавна - още след задържането на Иванчева (обвинена за подкуп).

Дотук добре. Но после си идваме на думата и научаваме какво се има предвид под "системен тормоз": "Александър Ваклин посочи като пример за това статия, публикувана на 07.08.2019 г. в сайта "Биволъ" с неверни твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев".

Статията в "Биволъ" е озаглавена "Ваклин финансирал сградата, в която жената до Гешев взела евтин апартамент". Тази тема всъщност отдавна циркулира в общественото пространство и дори бе обект на сигнал до самата прокуратура от гражданското сдружение "Боец". Без резултат. Защо чак сега Ваклин е решил да се оплаче на висшото ръководство на държавното обвинение, не става ясно. 

"Главният прокурор и неговите заместници заявиха своето разбиране към изложените от г-н Ваклин проблеми и посочиха, че ще застанат зад всеки свидетел в защита на законовите му права. Ръководството на Прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг", разбираме в заключение за позоцията на Цацаров, Гешев и Шишкова от прессъобщението.

Посочва се още, че "съобразно Конституцията на Република България, свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване на правата и доброто име на другиго, а с подобни публикации "свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие". С други думи, за обвинението твърденията в материала на "Биволъ" са категорично клевета. Не става ясно откъде се черпят призивите за "подстрекаване на насилие". 

Ето и пълния текст на съобщението:

На 26 август 2019 г. в Съдебната палата в София, главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му – Иван Гешев и Мария Шишкова, се срещнаха с Александър Ваклин, по негова молба.

Срещата е поискана от г-н Ваклин, по повод упражняването на системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му, вследствие на показанията му като свидетел на държавното обвинение по делото срещу кмета на столичния район „Младост“. Александър Ваклин потвърди позицията си, изложена в отвореното му писмо до медиите от 9 август т. г., а именно – че негово законово задължение е да не участва в корупционна схема и да не укрива престъпление, което му е станало известно. Той посочи отново, че са били положени целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, съдържащи откровени неистини. Тази манипулация на общественото мнение, започнала още при задържането на подсъдимата Десислава Иванчева, продължава като зададена „линия на поведение“ и до настоящия момент, в хода на процедурата по избор на главен прокурор. Александър Ваклин посочи като пример за това статия, публикувана на 07.08.2019 г. в сайта „Бивол“ с неверни твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев, с анонимен автор и в същото време, непубликуването от този сайт на правото му на отговор, изпратено още на следващия ден. Съобразно Конституцията на Република България, свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване на правата и доброто име на другиго, а с подобни публикации „свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие“.

Главният прокурор и неговите заместници заявиха своето разбиране към изложените от г-н Ваклин проблеми и посочиха, че ще застанат зад всеки свидетел в защита на законовите му права. Ръководството на Прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг.