Сирхан Сирхан - мъжът, осъден за убийството на Робърт Кенеди - брат на президента на САЩ Джон Кенеди, е бил намушкан с нож в затвора в Сан Диего, Калифорния, където излежава доживотната си присъда. Новината съобщи Би Би Си, позовавайки се информация в американската преса. 

Сирхан Сирхан през 1969 г.

Нападението е било извършено в петък, потвърждават местните власти в южния щат, но без да казват коя е жертвата. За самоличността на ранения данните към момента са само от медийни публикации.

В специално изявление калифорнийските власти заявяват, че "служителите на затвора са реагирали бързо на атаката", а състоянието на пострадалия затворник е стабилно. Той е настанен за лечение в болница. 

Заподозренят за атаката в затвора е изолиран, твърди изданието TMZ, което първо съобщава за случая. Мотивът за нападението остава неясен засега, тече разследване.

Сирхан Сирхан в момента е на 75 години. Според присъдата, която излежава, той застрелва с три изстрела Робърт (Боби) Кенеди в хотел "Амбасадор" в Лос Анджелис на 5 юни 1968 г. По това време сенаторът е кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия, а кампанията е в разгара си. Братът на Джон Кенеди, който преди това е главен прокурор на САЩ, тъкмо е спечелил предварителните избори в Калифорния. Застрелян е в кухнята на хотела, умира от раните си денонощие по-късно.

Сирхан Сирхан е осъден през 1969 година на смърт заради деянието. В последствие три години по-късно екзекуцията е отменена и заменена с доживотен затвор без право на замяна. Причината е, че Калифорния отменя екзекуциите като форма на наказание.

По онова време Сирхан е на 24 години. Той е палестинец с йордански паспорт, а преди години заявява, че се е почувствал предаден от Кенеди заради подкрепата към Израел по време на 6-дневната война през 1967 г.