Германската федерална мрежова агенция забрани на оператора на газопровода "Опал" - компанията "Опал газтранспорт" - да провежда допълнителни търгове за свободни мощности на газопровода в съответствие с решението на Съда на ЕС. Това се посочва в комюнике на оператора, цитирано от ТАСС.
На 10 септември Съдът на ЕС обяви решение в полза на Полша по въпроса за използването на газопровода "Опал" от руския "Газпром". Съдът отмени решението на Еврокомисията от 2016 година, даващо на "Газпром" правото да използва газопровода на 100 процента. За руската компания остават 50 процента от пропускателната способност на "Опал", но тя не може повече да участва в търговете за останалите 40 процента.

"От гледна точка на Федералната мрежова агенция, при приемането на решението, на "Опал" газтранспорт е забранено да провежда допълнителни търгове за транзитни мощности. В частност това се отнася за аукциона през октомври, който трябваше да се състои на 16 септември", се посочва в комюникето на агенцията.

Освен това на "Газпром" е забранено да доставя газ над капацитета, определен от съда.
"Газпром" разполага с алтернативни маршрути и транспортни терминали за по-нататъшното изпълнение на задълженията по доставката на газ за ЕС, според Федералната мрежова агенция.
Ако "Газпром" наруши тези разпореждания, регулаторът е готов да наложи глоби.
"Опал", чийто капацитет е 36 милиарда кубични метра годишно, съединява "Северен поток" с газотранспортната система на Централна и Западна Европа.
Няколко години Русия можеше да използва само 50 процента от мощностите на "Опал", както е заложено в Третия енергиен пакет на ЕС. "Газпром" поиска разрешение да използва целия капацитет, тъй като руският холдинг се явява единствен доставчик по "Северен поток", който пълни "Опал". През есента на 2016 година Еврокомисията разреши на "Газпром" да участва в търгове за още 40 процента от транзитните мощности на "Опал". В края на същата година обаче Полша обжалва това решение. През юли 2017 година Върховният поземлен съд на Дюселдорф анулира обезпечителните мерки за използването на "Опал" от Газпром, наложени по искане на полският енергиен концерн ПГНиГ (PGNiG) ПГНиГ.
"Газпром" експорт съобщи, че проучва юридическите и търговските последици от решението на Съда на ЕС, който анулира правото на компанията да използва 100 процента от мощностите на "Опал".
Полският премиер Матеуш Моравецки определи решението за "Опал" като изгодно за Полша, която иска да стане разпределител на газа в Централна и Източна Европа и не иска укрепване на пазарните позиции на конкуренти от Русия, припомня БТА.