Григор Димитров не успя да сложи край на невероятната победна серия на Новак Джокович в Пекин и загуби с 2:6, 4:6 мача си срещу сърбина от четвъртфиналите на турнира. Световният номер 1 е четирикратен шампион на China open и това бе негова 22-ра поредна победа на твърдите кортове в китайската столица.

За Димитров и Джокович това бе шести сблъсък помежду им и пети успех на сметката на Новак. Въпреки категоричнният резултат от днешния мач обаче, нещата на корта не изглеждаха толкова полярни.

Срещата започна на много високо темпо още от първата секунда. Джокович стартира с експресен сервис гейм, Гришо също нямаше проблеми при първото си подаване. Последва маратонски гейм, продължил над 8 минути, в който българинът получи 5 възможности за пробив, но не успя да реализира нито една. След пропуснатия шанс, Григор направи серия от непредизвикани грешки, което доведе до брейк на сметката на Ноле и резултат 4:1. До края на сета Димитров успя да спечели само един гейм.

Битката на високо ниво продължи и във втората част. Двамата атлети представиха истински тенис спектакъл на публиката. Димитров играеше по-атрактивно, но и по-нестабилно. На моменти първата ни ракета демонстрира нервна и рискована игра, без да проявява търпение в дългите разигравания. В резултат изпълняваше фамозни удари, последвани от наивни непредизвикани грешки.

Джокович се възползва от моментните спадове в играта на хасковлията и поведе с 5:3. Нещо повече - той набързо си подсигури и преднина с 30:0 и по всичко личеше, че остават секунди до края на мача. Гришо обаче не беше на същото мнение. Той направи четири поредни точки и успя да върне пробива в последния възможен момент, благодарение на няколко невероятни минаващи удара. За съжаление Димитров не успя да се възползва от психологическото си предимство и след слаб сервис гейм загуби мача.

През другата седмица Григор ще участва на „Мастърс 1000” турнира в Шанхай, където миналата година отпадна още на старта.