След лято на горски пожари, горещи вълни и урагани генералният секретар на ООН Антониу Гутереш казва, че на срещата на високо равнище за климата, която ще се състои в понеделник в Ню Йорк, разчита на нови обещания на правителства и компании да се откажа от изкопаемите горива, коментират Валери Волковиси и Матю Грийн от Ройтерс, цитирани от БТА.

В момент, когато тийнейджърката Грета Тунберг и други активисти засилват натиска над делегатите преди Срещата на ООН за действия за климата, официални представители очакват близо 60 страни да поемат по-големи ангажименти към Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

"Губим битката с климатичните промени, каза Гутереш на пресконференция в сряда. - Очаквам да бъдат обявени и представени няколко сериозни плана за намаляване на вредните емисии през следващото десетилетие и да постигнем нулеви въглеродни емисии до 2050 г."

На масата на преговорите следващата седмица ще седнат представители на различни страни, включително на малките островни държави, които са най-уязвими от покачването на нивото на моретата, и на европейски държави като Франция и Германия, става ясно от проектопрограмата, видяна от Ройтерс.

Засега не се предвижда големите икономики, които все още строят или финансират електроцентрали на въглища като Япония, Южна Корея и Австралия, да се изкажат на форума, но те може да внесат своите планове. Американският президент Доналд Тръмп и бразилският му колега Жаир Болсонаро, единствените световни лидери, публично подлагащи на съмнение данните за климата, не се очаква да участват, заявиха техни представители.

Природозащитни групи казват, че срещата на високо равнище ще се проведе в решаващ момент, когато екстремните природни явления и покачването на температурите засягат все повече хора във все повече краища на света.

"Срещата наистина е много важна", каза Мей Буве изпълнителен директор на природозащитната група 350.org. "Това значи, че държавите най-сетне ще трябва да говорят за източника на пламъците, обгръщащи нашата планета: изкопаемите горива", каза тя.

На мушката са въглищата

Гутереш призова от 2020 г. в света да спре строителството на електроцентрали на въглища, за отказ от субсидиране на изкопаемите горива и бърз преход към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), като слънчева, вятърна и геотермална енергия.

Той и други служители на ООН искат също Китай да избягва увеличаване на въгледобива в Азия и Африка чрез инфраструктурния си проект "Един пояс, един път".

"Много по-загрижен съм за страните от Африка, които трябва да имат възможност да не се обвързват с въглищата. Трябва да им се дадат повече възможности за използване на ВЕИ", каза пратеникът на ООН за климатичните промени Луис Алфонсо де Алба в интервю за Ройтерс.

Сред представителите на частния сектор, поканени на срещата на върха, е изпълнителният директор на датската енергийна компания "Йорстед", която тази година се освободи от петролните си и газови активи и закри електроцентралите си на въглища.

Но група големи петролни компании, обединени в Петролната и газова инициатива за климата ще организира среща в кулоарите на форума на върха, насочена към смекчаване на въздействието върху климата на изкопаемите горива чрез технологии за улавяне на въглерода и неговото складиране, както и чрез улавяне на метана, става ясно от програмата на събитието.

Въпреки че Парижкото споразумение задължава правителствата да осъществят бърз преход към чиста енергия, световните емисии на парникови газове отбелязаха рекордни нива миналата година. Според сегашните ангажименти по споразумението светът лесно ще задържи повишаването на световните температури с два градуса спрямо нивата от прединдустриалната епоха, праг, чието надвишаване ще има катастрофални последици, предупреди в доклад през октомври подкрепяната от ООН Междуправителствена комисия за климатичните промени (МККП).

Комисията съобщи също миналия месец, че ще са необходими значителни промени в използването на обработваемите земи, за да се предотврати ускореното затопляне и предстои да публикува още един доклад за въздействието на климатичните промени върху световния океан следващата седмица.

Въпреки че подкрепата на правителството на Тръмп за изкопаемите горива и търговското напрежение между САЩ и Китай подкопаха надеждите за глобално сътрудничество за климата, дипломати казват, че виждат някои окуражаващи сигнали.

Възходът на активизма издигна климата по-високо в дневния ред на някои страни, по-специално в Северна Европа, докато бедствията - от наводненията в Средния Запад на САЩ до пожарите в Амазония и Арктика, привлякоха вниманието на избирателите.

В Европа новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че иска да направи Европейския континент първия с нулеви въглеродни емисии в света. В САЩ кандидатите на демократите за президентските избори догодина подкрепят предложената Нова зелена сделка за насърчаване на ВЕИ и отказ от използването на изкопаеми горива.

Инвеститорите забелязват това и преместват парите си в компании, свързани с екологично чисто производство, каза Найджъл Топинг, изпълнителен директор на We Mean Business, организация с нестопанска цел, работеща с компании за мерки за защита на климата. "Виждаме, че инвеститорите са категорични, че промяна ще има", каза той.