Външната министърка Екатерина Захариева се скара днес на колегите си от Европейския съюз, че продължават да отлагат началото на присъединителни преговори с държавите кандидатки Албания и Северна Македония.

“Време е лидерите в Европейския съюз да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да започнат преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Република Албания”, заяви тя в дискусия на високо равнище на Международния център „Низами Ганджави“, съобщи външното министерство.

В събитието са участвали министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, предишните български президенти Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) и Петър Стоянов (1997-2002 г.) ,Младен Иванич, член на председателството на Босна и Херцеговина  (2014-2018), се казва в съобщението.

“На 26 юни 2018 г. председателствах 13-часов Съвет “Общи въпроси” (на министрите на европейските въпроси на държавите от ЕС - б.р.), който реши да започнат преговори за членство с Република Албания и Република Северна Македония през юни 2019 г.", каза Захариева, припомняйки края на първото българско председателство на Съвета на ЕС. 

"Моето послание сега към колегите от ЕС е, че ако не можем да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме- продължи тя. - Не мога вече да бъда дипломатична. Убедена съм, че ще бъде историческа грешка да не започнат преговори или да се разделят двете държави”.

Като друг пример за неизпълнено обещание от страна на ЕС тя посочи и визовата либерализация за гражданите на Косово, която още не се е състояла въпреки изпълнението на всички условия.

Започването на приснъединителни преговори с държава кандидатка изисква единодушно одобрение на всички членки на ЕС. За Албания и Северна Македония те се отлагат заради несъгласието на Франция и Холандия. 

След срещата на върха на ЕС за Западните Балкани, която се състоя в София на 17 май 2018 г., френският президент Еманюел Макрон каза, че преди да преговаря с потенциални нови държави членки, ЕС трябва да приключи с вътрешните си реформи.

Съюзът не е приемал нови държави членки през последните пет години, не е ясно дали това ще стане в започващия на 1 ноември петгодишен мандат на новата Европейска комисия.