Как отпуснатите от правителството на 10 април допълнителни до 50 милиона лева за здравеопазване станаха на 9 май 6 милиона? Средствата трябваше да отидат и за заплати на медицинските сестри, които обаче отново са на протест с мотива, че не са видели нищо от обещаното им от правителството увеличение.

Този въпрос зададоха днес от левицата на брифинг в Народното събрание. 

В действителност, справка в системата за правна информация на Министерския съвет показва, че постановлението от април, в което се отпускат тези 50 милиона лева, е било изменено месец по-късно, като сумата "50 000 000" се заменя с "6 000 000". Това се е случило без да му се даде гласност.

"Искаме ясен отговор защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв. Вече шест месеца българското общество е свидетел на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които се издигнаха с няколко основни техни справедливи искания. Още повече, че думите "има 50 млн. лв. в системата" бяха използвани като аргументи от управляващите до миналия месец. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина - какви са причините за това", посочи днес депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

 И призова за "създаването на междупартийна комисия за решаването на тежките проблеми в българското здравеопазване".

Пред бТВ педседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира, че в съюза нямат представа какво се е случило междувременно, за да бъде намалена сумата. 

Телевизията припомня, че въпреки че кабинетът е редактирал постановлението от април през май, през септември премиерът Бойко Борисов продължава да твърди, че са дадени 50 милиона лева за увеличение на заплатите на здравните специалисти. "Ние сме ги пратили тези 50 милиона. Вчера съм се карал с Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86 - да се оправдава той къде са", цитиран е Борисов с дата 12 септември.

Няколко дни по-късно в ефира на "Тази сутрин" здравният министър обясни, че болниците са получили допълнителни пари, а решението за увеличение на заплатите е основно в ръцете на директорите. "Парите са отишли в лечебното заведение, но, разберете, те отиват на базата на заработката, която са направили. Министърът на здравеопазването не увеличава заплати, министър-председателят не увеличава заплати, ние определяме правилата, по които най-справедливо да се разпределят парите за възнаграждения" - обясни Ананиев на 18 септември.

Свръхнива

"Ако ние бяхме дали всички 50 млн. лв., които гласува правителството на Министерството на здравеопазването, ние щяхме да отидем на свръхнива на надфинансиране. Когато излезе първото постановление на Министерския съвет - за 30 млн. лв., тогава правителството реши, че трябва да направи втора крачка, за да се успокоят медицинските сестри. Когато се вземат решения от днес за утре, винаги се слага някаква възможност, каквато позволява бюджетът и преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е до 50 млн. лв. Анализите показаха, че можем да предоставим само 6 млн. лв.", коментира днес Ананиев, съобщава БТА.

С което на практика Ананиев призна, че сумата е била коригирана. С осем пъти по-малко.